Svijet     | 31.05.2018. 19:18 |

Merkel spremna da sarađuje s novom italijanskom vladom

FENA Internet

LISABON, 31. maja (FENA) - Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će komunicirati s novom italijanskom vladom "u otvorenom maniru", u jeku političkih previranja u Rimu koja su izazvala strahovanja od još jedne krize u eurozoni.

Ona se danas obratila novinarima u Lisabonu nakon razgovora s portugalskim premijerom Antoniom Costom, koji je tražio brzu akciju Evrope kako bi spriječila da se italijanska politička previranja prošire na druge zemlje eurozone.

Na kraju dvodnevne posjete Portugalu, Merkel je pohvalila oporavak te zemlje od dužničke krize (2011.-2014.) rekavši da je sada "mnogo bolja situacija" nego kada je posjetila tu zemlju prije pet godina.  

Italijanska politička previranja u ovoj sedmici uzdrmala su, međutim, evropska tržišta i podsjetila na krizu u eurozoni kroz koju su prolazili Portugal i druge zemlje južne Evrope.

Costa je izjavio da Evropa mora ostati jedinstvena kako bi izbjegla političke krize. Prethodna kriza u eurozoni inicirala je programe pomoći Grčkoj, Irskoj, Španiji, Kipru i Portugalu koje je najvećim dijelom platila Njemačka, najveći evropski kreditor.

Merkel je izjavila da će sarađivati s novom italijanskom vladom.

- Čekamo da se formira vlada u Italiji, i ja želim da u otvorenom maniru kontaktiram novu vladu - kazala je njemačka čelnica, javlja agencija Reuters.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom