Kultura     | 01.06.2018. 15:22 |

Općina Centar - Zemaljskom muzeju BiH dodijeljeno 30.000 maraka

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. juna (FENA) - Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić potpisali su Protokol o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 30.000 KM, koja su iz budžeta Općine Centar dodijeljena Zemaljskom muzeju BiH.

Općina Centar Sarajevo svake godine izdvaja sve više novca iz budžeta za razvoj i promoviranje aktivnosti u toj važnoj društvenoj djelatnosti.

Općina Centar jedan je od potpisnika Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške radu ustanova kulture od općeg značaja i interesa za Bosnu i Hercegovinu, za period 2016-2018. Tim dokumentom koji su 15. septembra 2015. godine potpisali predstavnici nekoliko nivoa vlasti Općina Centar se obavezala da će svake godine izdvajati određeni iznos za sufinansiranje rada spomenutih ustanova kulture među kojima je i Zemaljski muzej BiH.

Direktor Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić kazao je da je Općina Centar Sarajevo jedna od rijetkih institucija vlasti koja pomaže opstanak kulture i kulturnih institucija u BiH.

- Prečesto sam bio sarkastičan kad su akcije pomoći Zemaljskom muzeju bile u pitanju zbog toga što smo zaista sve vrijeme pokušavali funkcioniranje te institucije podići na institucionalni nivo. Nažalost to se ne dešava, a donacije kao što je današnja nam mnogo znače. Dugovanja koja sam zatekao kad sam došao na direktorsku poziciju bila su 3,9 miliona maraka, a danas su 1,2 miliona. Za mene je to još  tragično jer se uglavnom bavimo stvarima kojima se ne bismo trebali baviti, zbog opterećenja da vratimo dugovanja - naglasio je.  

Zahvalio je Općini Centar za višegodišnju pomoć i nada se da će takva praksa biti i nastavljena.

Načelnik Ajnadžić naglasio je da Općina Centar, osim te finansijske pomoći, stoji na raspolaganju toj vrijednoj instituciji kulture.

- Ovo je prvi korak naše ovogodišnje pomoći Zemaljskom muzeju BiH,  planiramo nastaviti brigu za tu instituciju koja je važna ne samo za Sarajevo, nego za cijelu državu. Država treba dati odgovor na mnoga pitanja, ne samo na problem rada Zemaljskog muzeja. Dok ovi problemi ne budu sistemski riješeni, mi želimo biti na raspolaganju i pomoći u skladu s našim mogućnostima - rekao je Ajnadžić.

Iz Općine Centar podsjećaju da je u posljednjih nekoliko godina za pomoć u radu Zemaljskog muzeja BiH ta lokalna zajednica izdvojila 213 hiljada KM, a s ovakvom podrškom, kako je to naglašeno, će i nastaviti.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Veći dio Sarajeva danas bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Sutra veliki dio grada bez vodosnabdijevanja, cisterne sa pitkom vodom na lokalitetima MZ

Šetnja sarajevskih učenika povodom Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'