Svijet     | 02.06.2018. 17:08 |

Italija slavi Dan Republike, nova vlada obećava prosperitet

FENA Internet

RIM, 2. juna (FENA) - Italijanski novi populistički čelnici obećali su da će raditi na stvaranju radnih mjesta i smanjenju imnigracije u svom prvom zvaničnom nastupu u subotu na simbolikom nabijenoj proslavi godišnjice osnivanja Italijanske Republike.

Premijer Giuseppe Conte i ministri iz njegove vlade koja je tek položila zakletvu imali su počasno mjesto u publici koja je posmatrala vojnu paradu i akrobatsku vježbu avijacije. Avioni su nisko i glasno nadlijetali centar Rima izbacujući dim u crvenoj, bijeloj i zelenoj boji italijanske zastave. 

Italijanski nacionalni ponos iskazuje se svakog Dana Republike, ali u ovoj godini ima poseban značaj nakon što je Italija u petak okončala tri mjeseca političkih i finansijskih previranja, a vlada čiji su populistički i euroskeptični stavovi uzbunila Evropu, položila je zakletvu.

Conte, profesor prava izvučen iz relativne anonimnosti da predvodi alijansu anti-establishment pokreta Pet zvijezda i desničarske stranke Liga, izjavio je da je današnje slavlje prevazišlo sve napetosti iz posljednjih dana.

- Ovo je slavlje sviju nas, naše Republike - kazao je.

Predsjednik Sergio Mattarella položio je vijenac na grob neznanog junaka.

Danom Republike obilježava se datum od 2. juna 1946. godine kada su Italijani glasali na referendumu da ukinu monarhiju u korist republike, prve u Italiji. 

Conte je ostavio malo političkih proklamacija pokretačima svog političkog uspona, dok se čelnik Pet zvijezda Luigi Di Maio nakon parade pojavio na poslu  u ministarstvu ekonomskog razvoja koje bi obično bilo zatvoreno zbog praznika.  

- Od danas počinjemo raditi na stvaranju radnih mjesta - izjavio je Di Maio u snimku postavljenom na Facebooku. Di Maio također je ministar rada, kombinirajući dva portfelja koja moraju raditi zajednički.  

Čelnik Lige Matteo Salvini, u međuvremenu, održao je niz mitinga u sjevernoj Italiji. On će u nedjelju otputovati na Siciliju, destinaciju za većinu od više stotina hiljada migranata koji su stigli u Italiju u posljednjim godinama nakon što su se otisnuli u plovilima kojima upravljaju krijumčari ljudima iz Libije kojom vlada bezakonje.

- Mi moramo poboljšati sporazume sa zemljama njihovog porijekla - izjhavio je Salvini, prenosi Associated Press.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo