Bosna i Hercegovina     | 03.06.2018. 12:59 |

Bugojanski Eko-element provodi projekt 'Čarobna dolina'

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 3. juna (FENA) - Članovi Udruženja građana Prijatelji prirode „Eko-element“ planiraju provesti projekt „Čarobna dolina“,  u partnerstvu s Općinom Bugojno i uz podršku američke ambasade u našoj zemlji.

- Cilj projekta je jačanje saradnje, razumijevanja i tolerancije među mladima različitih etničkih grupa. Srednjoškolci će raditi  na uspostavi povjerenja i pomirenja, prihvatanjem različitosti kao bogatstva regiona, i izgradnjom kapaciteta za prevazilaženje svih podjela - kazao je izvršni direktor „Eko-elementa“ Boris Jokić.

Dodaje da će projekt obuhvatiti općine Bugojno, Gornji Vakuf-Uskoplje i Donji Vakuf, te da će se baviti „školskom segregacijom i dugim pitanjima koja dijele učenike po etničkim linijama“.

-U ovim gradovima živi oko 73.000 stanovnika, od kojih je više od 3.000 srednjoškolaca od 14 do 19 godina. Od šest srednjih škola koje pohađaju, u četiri se nastava odvija na bosanskom, a u dvije na hrvatskom jeziku - naglasio je.

Projekt će, smatra, doprinijeti uklanjanju prepreka integraciji u oblasti obrazovanja.

-U planu su radionice, debate i sportski događaji koji će pomoći mladima da razviju svijest o interkulturalnom i međuetničkom razumijevanju radi stvaranja bolje budućnosti - zaključio je Jokić.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Požar koji je u petak izbio iznad naselja Vesela u Bugojnu širi se prema Kupresu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'