Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 11:05 |

Đapo u Tarčinu otvorila Dan upravljača zaštićenih područja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) – Obilježavajući Svjetski dan okoliša federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo otvorila je Dan upravljača zaštićenih područja u BiH, koji je danas  u Tarčinu organizirao program UN za zaštitu okoliša (UNEP).

- Ovogodišnji slogan Svjetskog dana okoliša je „Pobijedimo zagađenje plastike“. Stoga bih zamolila da kada kupujete plastiku za jednokratnu upotrebu, vrećice, čaše, flaše ili bilo šta drugo da imate na umu da njihova razgradivost traje hiljadu godina. Prosječan čovjek upotrijebi 1.000 plastičnih vrećica u godini, a sagorijevanje četiri plastične vrećice troši kisik koliko je potrebno čovjeku za jedan dan. Znači za godinu dana korištenjem plastičnih vrećica jedan čovjek oduzme sebi 250 dana ili osam mjeseci kisika – izjavila je Đapo.

Prisutnim upravljačima zaštićenih područja ukazala je da se može doprinijeti rediciranju upotrebe plastičnog otpada počevši sa odbijanjem korištenja plastičnih proizvoda ili nekupovinom plastičnih kesa, korištenjem ambalaže koja je namijenjena za višekratnu upotrebu ili odlaganjem plastičnog otpada na predviđena mjesta.

Na taj način, upozorava, pomaže se očuvanju prirodnih blagodeti i biološke raznolikosti BiH.

Skrenula je pažnju da se u ovoj godini obilježava 25 godina Konvencije o biološkoj raznolikosti, a Federalno ministarstvo okoliša i turizma kao kontakt institucija bih za tu konvenciju učestvuje u aktivnostima i obavezama prema Konvenciji.

- Trenutno je u toku izrada šestog nacionalnog izvještaja prema Konvenciji o biološkoj raznolikosti. Ostaju nam još dvije godine da udvostručimo naše napore prema globalnom strateškom planu za biološku raznolikost 2011.-2020. i da napredujemo u ostvarenju 20 Aichi ciljeva – poručila je Đapo.

Načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović poželio je upravljačima zaštićenih područja i predstavnicima nadležnih institucija uspješan rad u aktivnostima, koje će danas i sutra biti organizirane u okviru Dana upravljača zaštićenih područja.

- Nadam se da ćete pokrenuti inicijative kako bi se razumno zaštitile Bjelašnica i Igman – kazao je Ejubović.

Dan upravljača zaštićenih područja u BiH je inicijativa UNEP-a na unapređenju komunikacije i saradnje upravitelja zaštićenih područja u BiH u cilju adresiranja trenutnih problema u zaštićenim područjima specifično i sektoru zaštite prirode generalno.

Trenutno su u BiH zaštićena trideset i tri prirodna područja koja obuhvataju tek oko tri posto teritorije države.

UNEP u saradnji sa partnerima iz resornih entitetskih ministarstava, te  nevladinom organizacijom CENER21 i Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa RS trenutno radi na projektu, čiji je cilj uspostavljanje osam novih zaštićenih područja u BiH. 

Svjetski dan okoliša, koji se već 45 godina obilježava svakog 5. juna u više od 140 zemalja svijeta, postao je globalna platforma za podizanje svijesti o širokom spektru problema iz oblasti zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, zaštite prirode do užih okolišnih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Đapo na konferenciji projekta Via Dinarica: Staze zelenog i održivog razvoja

Ministrica Đapo posjetila Blidinje

Ministrica Đapo učestvuje na međunarodnoj konferenciji o održivom turizmu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo