Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 12:20 |

Iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Nakon još jednog susreta predstavnika bh. političkih stranaka i međunarodne zajednice organiziranim u cilju postizanja dogovora kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH na pres-konferenciji međunarodnih predstavnika ocijenjeno je da je to bio dobar sastanak na kojem je iskazana opredijeljenost za pronalazak rješenja.

O mogućim izmjenama Izbornog zakona razgovarali su lideri nekoliko bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka u prisustvu eksperata Venecijanske komisije, Delegacije Evropske unije u BiH i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Vršitelj dužnosti zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Matthew Palmer kazao je da je danas bio dobar sastanak koji je bio usmjeren u pravom duhu političkog približavanja stavova dodajući da se čini sve kako bi se omogućilo provođenje izbora u oktobru i implementacija izbornih rezultata te formiranje vlasti koju će BiH odvesti u evropsku budućnost.

Napomenuo je da se razgovarao o veoma složenim pitanjima u smislu političke i tehničke složenosti, ali sada nije želio ulaziti u detalje koje su to konkretne stvari razmatrane u smislu daljnjih koraka.

- Osiguravamo da se ovi razgovori odvijaju u pozitivnom ozračju. Svi su saglasni da se postigne dogovor i saglasni su da se provedu reforme koje će omogućiti provedbu izbornih rezultata te da budu formirane vlasti i imaju ovlaštenja koja im pripadaju - pojasnio je.

Dodao je i da je Washington i dalje poprilično zabrinut kada je u pitanju proces izborne reforme u BiH i rizika da bi izbori mogli biti neuspješni odnosno da osnovna zadaća izbora koji trebaju osigurati nove vlasti neće biti ispunjena.

Direktorica pri Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) za zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku Angelina Eichhorst ponovila je da je ovo dio proces konsultacija s fokusom na izbore u oktobru te je mišljenja da je sada pravi trenutak da se razmotre realne mogućnosti.

- Želimo vidjeti BiH na njenom evropskom putu, čvrsto etabliranu na tom putu, opredijeljenu za reforme koje je potrebno provesti iako je jako puno posla pred vama. Dobar je trenutak jer je regija zapadnog Balkana prioritet za EU - podvukla je.

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack kazala je da su imali pozitivnu diskusiju u kojoj su svi iskazali saglasnost da je potrebno krenuti s konkretnijim rješenjima te da se urgentno radi u narednim sedmica i organiziraju sastanci da bi se iznašlo rješenje.

Specijalni predstavnik Evropske unije i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark podvukao je da je ključno provođenje izbornih rezultata i rješenje presude Ustavnog suda po apelaciji Bože Ljubića odnosno ključno je naći rješenje za izbor delegata u Dom naroda Federacije BiH.

Nastavili su kaže danas konkretnije razgovarati nakon jučerašnjeg trosatnog razgovora o rješenjima koja će omogućiti održavanje izbora odnosno provedbu izbornih rezultata i na to se politički lideri trebaju fokusirati što, kaže Wigemark, sada i čine.

- Važno je da sada ne dođe do zastoja, da nastavimo raditi. Nema vremena za ovu zemlju, za njene institucije, zakonodavno tijelo, ali i sve druge institucije koje trebaju odigrati svoju ulogu, to je važno i u kontekstu vladavine prava i u kontekstu provedbe izbora u skladu s međunarodnim standardima i nastavljamo raditi u tom duhu - naglasio je Wigemark.

Na pitanje novinara da li se samo razgovara o Domu naroda ili i o izboru članova Predsjedništva BiH, Wigemark je kazao da on u ovom trenutku preferira ne ulaziti u detalje sastanka da bi se ipak očuvala povjerljivost ovih razgovora.

Ponovio je da je fokus sada na imenovanju delegata kroz indirektne izbore u Dom naroda Federalnog parlamenta jer je to i najvećim dijelom suština apelacije u predmetu "Ljubić“.

- Poznato je da različite političke stranke imaju različita politička viđenja koja bi sve to pitanja trebala uključiti, ali svi se sada fokusiramo na to da osiguramo provedbu izbornih rezultata - zaključio je šef Delegacije EU u BiH.

Lideri stranaka razgovarali su više puta u prisustvu Wigemarka i Cormack, ali kako su ti susreti završavani bez dogovora, odlučeno je da se uključe i eksperti Venecijanske komisije.

Istaknuto je da se proces potpomaganja nastavlja te da ostaje spremnost da se pruži pomoć, savjeti i ekspertiza, ali odgovornost za pronalazak rješenja je i dalje na političkim liderima u BiH jer je u ovoj godini BiH pružena šansa da se približi standardima EU, a ne da se udaljava od njih.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1837/

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NrciVfEttobncPgDIX-aZ4ACnJnnb9U0?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Schmidt: O nadležnostima Centralne izborne komisije BiH se ne može pregovarati

OSCE osuđuje odluke NSRS o izbornom zakonu

SNSD sa HDZ-om BiH i Trojkom saglasan da se Izborni zakon uputi u parlamentarnu proceduru (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'