Bosna i Hercegovina     | 05.06.2018. 13:07 |

Započeo seminar o kolektivnom ostvarivanju autorskih i srodnih prava

FENA Nada Landeka

MOSTAR, 5. lipnja (FENA) – Dvodnevni seminar o kolektivnom ostvarivanje autorskih i srodnih prava te razmjeni iskustva i dobrih praksa započeo u utorak u Mostaru.

Organizator seminara je Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, u suradnji sa Svjetskom organizacijom za intelektualno vlasništvo (WIPO).

Direktor Instituta za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine Josip Merdžo kazao je kako se radi o vrlo zanimljivoj temi i posebnom segmentom intelektualnog vlasništva gdje je u suštini teško individualno regulirati ostvarenje autorskih prava.

- Prvi dan seminara predavači će biti iz Bruxellesa, Slovenije, Hrvatske i Genève koji će razmijeniti iskustva o tim temama i vidjeti u kojem smjeru i na koji način se ta oblast razvija u Europi- kazao je Merdžo.

Po njegovim riječima, sudionici seminara su predstavnici svih kolektivnih organizacija koje su registrirane u BiH, kojima Institut za intelektualno vlasništvo BiH izdaje licencu, te predstavnici velikih telekoma koji kroz svoje usluge nude usluge televizijskog programa koji je izravno povezani sa zaštitimo autorskih prava.

Istaknuo je kako očekuje da će seminar ostvariti svoj cilj i dignuti svijest te dati odgovore na određena pitanja kada je u pitanju funkcioniranje te oblasti u Bosni i Hercegovini.

- BiH ima dosta kvalitetno uslugašeno zakonodavstvo u toj oblasti, međutim implementacija i primjena nisu na razini na kojoj bi trebale biti. Ovo će biti prigoda da se shvati i poboljša primjena i poštivanje određenih zakonskih elemenata kada je u pitanju zaštita autorskih prava kroz kolektivne organizacije - navodi Merdžo.

Profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Romana Matanovac Vučković rekla je kako će se na seminaru govoriti o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnog prava, potom kako organizacije za kolektivno ostvarivanje tih prava prava trebaju raditi na području BiH u skladu s europskim i međunarodnim standardima, te kako se trebaju štiti autorska i srodna prava.

- Bosna i Hercegovina ima bogatu scenu, vrijedne i važne autore koje treba zaštiti, dinamičnu scenu što se tiče kolektivnih organizacija i jako dobar pravni sustav. Zakoni i propisi su jako dobro pisani, a zakonska podloga je vrlo dobra – istaknula je profesorica Matanovac Vučković.

Posao je provesti to u praksi, naglasila je ona, dodajući kako treba zaštiti autorska prava i omogućiti autorima da zarade naknadu od svog kreativnog rada.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Delegacija EU u BiH - Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

U Mostaru obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Javni natječaj za prikaz teme o ženama i intelektualnom vlasništvu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu