Svijet     | 05.06.2018. 14:49 |

Najmanje 112 migranata utopilo se ili nestalo kod tuniške obale

FENA Internet

ŽENEVA 5. juna (FENA) -  UN-ova agencija za migracije saopćila je u utorak da se tokom vikenda kod obale Tunisa prevrnula trošna brodica s migrantima, od kojih se njih 112 utopilo, u najpogibeljnijem brodolomu migranata na Mediteranskom moru u ovoj godini.

Portparol Međunarodne organizacije za migracije (IOM), Leonard Doyle, izjavio je da je potvrđeno 60 pogibija i da je za još 52 osobe javljeno da su nestale i strahuje se da su poginule tokom prevrtanja brodice.

IOM tvrdi da ima potvrđenih 60 pogibija i 52 nestale osobe za koje se vjeruje da su se utopile kod istočnog tuniskog grada Sfax. Preživjelo je 68 ljudi.

Doyle je izjavio da prevrtanje brodice tokom vikenda predstavlja "najveći pojedinačni incident s poginulim i nestalim u ovoj godini" na Mediteranu, nakon još dva brodoloma kod libijske obale u kojima je u januaru i februaru poginulo ili nestalo po stotinu ljudi u svakom plovilu.

IOM tvrdi da Tunižani čine najveći broj migranata koji sada pokušavaju da pređu centralnu mediteransku rutu prema Italiji, prenosi Associated Press.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta