Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 05.06.2018. 16:28 |

SAD traži da NATO pripremi snage za eventualni napad Rusije

FENA Internet

BRISEL/WASHINGTON, 5. juna  (FENA) – Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na saveznike da spreme dodatne bataljone za NATO, te brodove i avione za borbu, tvrde zvaničnici pojašnjavajući to mjerama za odvraćanje Rusije od mogućeg napada. 

Američki državni sekretar Jim Mattis će tražiti široku saglasnost za taj plan tokom susreta ministara odbrane NATO-a koji će biti održan u četvrtak u Briselu kao priprema za samit Alijanse u julu, javlja agencija Reuters.

Plan traži da Sjevernoatlanska alijansa (NATO) ima 30 bataljona, 30 eskadrila borbenih aviona i 30 ratnih brodova spremnih za akciju u roku od 30 dana ukoliko bude potrebe. Plan ne pojašnjava tačan broj vojnika niti rok za primjenu nove strategije. Veličina bataljona različita je od države do države, od 600 do 1.000 vojnika.

- Imamo neprijatelja koji vrlo brzo može izvesti napad na Baltik i kopneni upad u Poljsku. Nemamo luksuz da čekamo mjesecima na mobilizaciju – rekao je sagovornik Reutersa iz NATO-a.

Američka inicijativa je u skladu s usvojenom Nacionalnom odbrambenom strategijom SAD-a koja optužuje Moskvu da podriva Alijansu.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sjedinjene Američke Države još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'