Kultura     | 05.06.2018. 17:46 |

Dani Hasana Kaimije - prof. Muharemu-ef. Hasanbegoviću Povelja za životno djelo

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. juna (FENA) - Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije, njeno šesnaesto izdanje, bit će održana od 8. do 24. juna u Zvorniku ove godine u organizaciji Muftijstva tuzlanskog i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

Povelja "Hasan Kaimija" za životno djelo bit će dodijeljena prof. Muharemu-ef. Hasanbegoviću, što je potvrdio na današnjoj press konferenciji u Tuzli predsjednik Organizacionog odbora Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

Vahid-ef. Fazlović smatra da Manifestacija Dani Hasana Kaimije ima posebnu vrijednost i predstavlja najvažniju vjersko-kulturnu manifestaciju u Islamskoj zajednici i BiH.

- Ova manifestacija je skoro u cjelosti vezana za Podrinje, čiji je centar u Zvorniku. To je bio naš povijesni simbol na istoku domovine. Ovaj grad je imao svoje velikane, a jedan od njih je pobožni čovjek, književnik, pjesnik i sufija Hasan Kaimija. Imamo dug prema onima koji su za vrijednosti našeg naroda i zemlje učinili mnogo - kazao je on.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Sead-ef. Seljubac, govoreći o biografiji ovogodišnjeg dobitnika Povelje, istakao je da je prof. Muharem-ef. Hasanbegović obavljao brojne dužnosti u Islamskoj zajednici. Bio je dugo vremena imam, a od decembra 1994. do 2012. godine bio je na dužnosti šefa kabineta Reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH. Hasanbegović ima i veliki ugled među imamima pa je u tri mandata biran za predsjednika Udruženja Ilmijje.

Sadržaji ovogodišnje manifestacije Dani Hasana Kaimije većim dijelom će biti realizirani u ramazanu, što daje posebnu draž ukupnoj atmosferi.

Svečano otvaranje manifestacije Dani Hasana Kaimije i dodjela Povelje "Hasan Kaimija" za 2018. godinu najavljeno je za 8. juni u sali Doma omladine u Zvorniku, a manifestaciju će otvoriti reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazović.

Ove godine se dodjeljuje i nagrada "Hasan Kaimija" za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti. Na konkurs je prijavljeno 21 djelo od kojih je pet, prema izboru Komisije, ušlo u uži krug. To su djela: Čovjek koji piše priče (Sead Husić), Imendan svete Katarine Ricci (Nada Đerak), Kad sam bio hodža (Damir Ovčina), Protokol posrnulih (Faik Kadrić) i Treće lice jednine (Nedžad Maksumić).

Nagrada će biti dodijeljena na pjesničkoj večeri 22. juna 2018. godine na Zvorničkoj tvrđavi, saopćili su organizatori.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Radovi na mostarskom Hiltonu u punom jeku, otvaranje početkom 2025. (VIDEO)

Grude: Uskoro se otvara najmodernija tvornica kartonske ambalaže u regiji, počela testna proizvodnja

Otvorena putujuća izložba 'Fenomen u dva stiha – Bećarac' autora Maria Katića

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta