Bosna i Hercegovina     | 06.06.2018. 10:15 |

Obilježena 26. godišnjica stradanja stanovnika Lješeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. juna (FENA) –  U okviru obilježavanja 26. godišnjice stradanja stanovnika Lješeva, u Općini Ilijaš,  ministar za boračka pitanja Kantona Sarajeva Muharem Fišo u utorak je odao počast i položio cvijeće na spomen-obilježje u znak sjećanja na 22 stanovnika ovog mjesta koji su nedužni strijeljani 5. juna. 1992. godine.

Fišo je u prigodnom obraćanju prisutnima istakao da se zna ko je počinio ovaj zločin, ali i da je žalosno da još niko od odgovornih nije procesuiran, saopćeno je iz Pres-službe KS.

- U isto vrijeme nama se nameće da šutimo i da se pravdamo što smo branili svoju zemlju i što smo branili svoju djecu. To neće moći i sa ovog mjesta poručujemo da niko nema pravo da obori glavu nad istinom - naglasio je Fišo.

Zahvalio je načelniku Općine Ilijaš Akifu Fazliću i boračkim općinskim udruženjima, koji dostojanstveno organiziraju sva obilježavanja i tako čuvaju sjećanja na sve nedužno stradale stanovnike u strašnim agresorskim zločinima, ali i na herojsku borbu pripadnika Armije RBiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH.  

-  Naša je trajna obaveza čuvati tekovine naše borbe i nikada ne dozvoliti da padne u zaborav ono što nam je agresor učinio - poručio je, između ostalog, Fišo. 

Tog 5. juna 1992. godine u Lješevu su ubijeni: Ćamil i Izet Avdukić, Suljo, Munira, Hasan, Arif, Meho, Safet, Ibrahim, Huso i Amir Fazlić, Husnija, Mujo, Jasmin, Mensud, Fadil, Mehmed i Munir Masnopita, Arif Omanović, Zubejda Suljić, Nijaz Nuhić i Asim Karavdić.

Obilježavanju su prisustvovali brojni građani, porodice žrtava te predstavnici boračkih udruženja općina Ilijaš, Breza i Visoko, saopćeno je.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

KS - Potpisani predugovori s 34 pripadnika boračke populacije o dodjeli stanova

Garibija: Dodatnih 200.000 KM za bolje obroke u javnim kuhinjama

Kolegij Skupštine KS: Sjednica zakazana za sutra je nelegalna

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo