Regija     | 06.06.2018. 16:08 |

Borovac: Skupština donatora RSP odobrila Bosni i Hercegovini 14,8 miliona eura

FENA Aida Kovač

ZAGREB/SARAJEVO, 6. juna (FENA) - Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac potvrdila je u izjavi Feni da je danas u Zagrebu Skupština donatora Regionalnog stambenog programa (RSP) odobrila Bosni i Hercegovini grant od 14,8 miliona eura za provedbu šestog potprojekta Državnog projekta stambenog zbrinjavanja u okviru Regionalnog stambenog programa.

- Obradovani smo ovom odlukom Skupštine donatora i sada, uz domaću kontribuciju, ukupna vrijednost ovog projekta bit će 18,22 miliona eura – kazala je ministrica Borovac.

Tim sredstvima bit će osigurano stambeno zbrinjavanje oko 2.000 najugroženijih raseljenih osoba, izbjeglica i povratnika kroz izgradnju i obnovu 235 porodičnih kuća za povratak i 24 zgrade sa 380 stanova.

Ministrica Borovac napominje da će biti izgrađeno 18 zgrada u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.

Pored ove odluke koju je donijela Skupština donatora, Borovac ističe da je značajno reći da je Skupština donatora RSP-a odobrila preusmjeravanje dijela sredstava koja su nastala po osnovu ušteda na već odobrenim projektima, zahvaljujući prije svega dobrim tenderskim nabavkama i vođenju tenderskih postupaka.

Ta sredstva će biti usmjerena za izgradnju tri nove zgrade sa 40 stanova u Kaknju, Prnjavoru i Istočnom Sarajevu.

- Dio ušteđenih sredstava u iznosu od 1,5 miliona eura, također po odobrenju Skupštine donatora, usmjerit ćemo za infrastrukturu, za ona naselja i objekte gdje je obnova završena, ali još do njih nije došla struja, voda ili kanalizacija. Tako se Skupština donatora opredijelila i potvrdila tu opredijeljenost da Bosni i Hercegovini pomogne u rješavanju pitanja interno raseljenih lica i povratnika, posebno u održivosti projekata koji se provode kroz Regionaolni stambeni program – navela je ministrica Borovac.

Istaknula je da to doprinosi trajnim i održivim rješenjima koja su do sada urađena kroz Regionalni stambeni program.

Ona je podsjetila da je ukupno iz Fonda Razvojne banke Vijeća Evrope na račune BiH, koji se vode kod Ministarstva finansija i trezora, uplaćeno 63,5 miliona eura i uz domaću kontribuciju od 15 posto taj iznos je 74,5 miliona eura.       

Ministrica Borovac kaže da će to biti dovoljno da se izgradi 3.100 stambenih jedinica, za više od 10 hiljada korisnika.

- Približavamo se onom cilju koji je država preuzela potpisivanjem ovog državnog programa, a on je predviđao 5.400 stambenih jedinica i 14 hiljada korisnika. Zbog uspješne saradnje, zbog uspjeha na realizaciji ovih potprojekata nama će rok biti produžen do 2020. godine, tako da možemo do tog roka implementirati ova sredstva, kako bi iskoristili sva raspoloživa sredstva – kazala je ministrica Borovac.        

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Riješeno trajno stambeno zbrinjavanje za 19 porodica u Kladnju

Borovac: Za uspješnost povratka nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom

Borovac: Postignut uspjeh u promociji i zaštiti ljudskih prava u BiH (VIDEO)

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!