Svijet     | 07.06.2018. 10:08 |

Brojni američki diplomati u Kini oboljeli od "misteriozne bolesti"

FENA Internet

WASHINGTON. 7. juna (FENA) - Američki State Department vratio je kućama grupu diplomata iz kineskog grada Guangzhoua zbog sumnje da oni boluju od misteriozne bolesti koja podsjeća na povredu mozga i već ranije je pogodila američko diplomatsko osoblje na Kubi, saopćila je glasnogovornica američke diplomatske službe.

Nakon što je potvrđeno da je jedan vladin službenik "pretrpio medicinski incident" u južnom kineskom gradu, State Department je poslao medicinski tim koji bi pregledao službenike američkog konzulata u tom gradu i članove njihovih porodica, navodi glasnogovornica Heather Nauert u saopćenju za javnost.

- Medicinski stručnjaci nastavit će da provode pretrage kako bi ustanovili uzrok simptoma i da li su njihovi nalazi u skladu s onima koji su ranije prijavljeni kod vladinog osoblja ili su eventualno potpuno nevezani s njima - navodi Nauert.

New York Times je javio u srijedu da je State Department evakuirao najmanje dvoje Amerikanaca koji su se razboljeli nakon što su čuli čudnu buku u glavi.

Prošle je godine 24 američkih vladinih službenika i članova njihovih porodica na Kubi pokazivalo takve simptome, koji su slični onima povezanim s potresom i blažim povredama mozga, saopćio je State Department. 

Bolest među američkim diplomatama smještenim u Havani pojačala je napetosti među starim hladnoratovskim suparnicima.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je saopćenje u kome navodi da je State Department u prošlom mjesecu oformio radnu grupu koja bi "rukovodila međuagencijskim odgovorom na neobjašnjive zdravstvene incidente".

- Tačna priroda povreda među oboljelim osobljem i toga da li postoji zajednički uzrok za sve slučajeve još nije ustanovljena - izjavio je  Pompeo, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Austin poručio Gallantu: U Gazi broj civilnih žrtava 'previsok', a humanitarna pomoć 'preniska'

Netanyahu otkazao posjetu izraelske delegacije Washingtonu

Washington ima obavještajne podatke koji potvrđuju podgovornost Islamske države za napad u Rusiji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom