Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 13:47 |

Vlada SBŽ-a: Nabavka udžbenika za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 7. lipnja (FENA) - Vlada Srednjobosanske županije (SBŽ) dala je u četvrtak suglasnost za pokretanje postupka javne nabave udžbenika za socijalno ugrožene učenike i učenike romske nacionalnosti osnovnih škola, u ukupnoj bruto vrijednosti od oko 373.280 maraka.

Od tog iznosa, 63.280 maraka izdvojilo je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti Federacije BiH za socijalno ugrožene učenike i učenike romske nacionalnosti petih razreda.

- Opredijelili smo se da proširimo listu djece koja će dobiti udžbenike, a koliko ih je točno u socijalnoj potrebi znat ćemo nakon što dobijemo podatke s terena, odnosno iz škola. Nakon toga ćemo raspisati javni natječaj, a možda i dodamo još novca, ukoliko to bude potrebno, kako bismo zadovoljili potrebe svih - kazala je novinarima ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez.

Vlada SBŽ-a danas nije prihvatila inicijativu Sindikalne organizacije sudova i tužiteljstava SBŽ-a za korekciju koeficijenata za isplatu plaća za jedan broj državnih službenika i namještenika u ovim institucijama.

Iz ove organizacije su naveli kako poslovi u sudovima i tužiteljstvima nisu prepoznati u postojećem zakonu, te da je kod određivanja platnih razreda namještenika i jednog dijela državnih službenika došlo do podcjenjivanja poslova i manjeg obračuna koeficijenata.

Županijski premijer Tahir Lendo ocijenio je zahtjev Sindikata neozbiljnim, ističući kako se platni razredi državnih službenika i namještenika definiraju zakonom.

- Oni su u zakonu jasno pozicionirani i Vlada nema mogućnost bilo kakvih izmjena - istaknuo je Lendo.

Iz Sindikata su, također, upozorili Vladu i na neisplaćene razlike za regrese za 2016. i 2017. godinu, ukazujući na to da postoje i pravomoćne sudske presude kojima je županija dužna isplatiti ovu razliku.

Lendo je istaknuo kako je ova sindikalna organizacija, zajedno s ostalim sindikatima, potpisala sporazum s Vladom za 2016. i 2017. godinu, te da Vlada ostaje pri tome sporazumu.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Merhamet će isporučivati od 200 do 400 obroka dnevno za socijalno ugrožene kategorije u Distriktu

Stigle dodatne količine potrebnih udžbenika za osnovce u TK

Ministarstvo za obrazovanje ZDK - Racionalno iskoristi udžbenike nabavljene prethodnih godina

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana