Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 13:02 |

Počela kampanja Uklanjanje grafita – Zona bez grafita

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) – „Uklanjanje grafita – Zona bez grafita“ naziv je kampanje koja je danas počela u organizaciji Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Cilj kampanje je probuditi svijest građana da se ispisivanjem grafita, nanosi šteta pravnim subjektima i fizičkim osobama, šteti ukupnom izgledu i imidžu grada, a u određenim okolnostima ispisivanje grafita se može kvalifikovati kao krivično djelo.

- Općinskim odlukama o prekršajima protiv javnog reda i mira, ispisivanje grafita definisano je kao prekršaj, za koji je predviđena sankcija od 150 do 450 KM, a u određenim okolnostima može se kvalifikovati kao krivično djelo – kazala je glasnogovornica  MUP-a KS Suvada Kuldija.

Pozvala je općine u Kantonu Sarajevu da se pridruže kampanji i da u svojim budžetima predvide sredstva i za te namjene "kako bi imali ljepše Sarajevo".

Kampanji „Uklanjanje grafita“ su se priključili i Međunarodni program pomoći u kriminalističkoj obuci u BiH – ICITAP, te Gradska uprava Grada Sarajeva.

- Iz budžeta Grada izdvajaju se određena sredstva za uklanjanje grafita i to nije jeftino - kazala je Alma Rešo iz Gradske uprave, te podsjetila građane da je za svaku devastaciju klupa u parkovima, igralištima, te grafite po vjerskim i drugim objektima potrebno izdvojiti sredstva iz budžeta, a to je novac poreznih obveznika.

U okviru ove kampanje Grad Sarajevo će preuzeti uklanjanje grafita iz uže gradske jezgre, a aktivnost će biti proširena i na šire područje.

Već 18.juna je najavljeno uklanjanje grafita sa dva objekta u Radićevoj ulici br. 8 i Maršala Tita 13/15.

U akciji su danas učestvovali i učenici Srednje mašinske škole u Sarajevu koji su dali doprinos u realizaciji  kampanje, a građane Kantona Sarajevo su pozvali da i oni daju svoj doprinos time što će sprječavati ispisivanje grafita.

Građani također najbližoj policijskoj upravi mogu prijaviti osobe koje ispisuju grafite na broj telefona 122.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

MUP KS - Uhapšene tri osobe zbog nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari

MUPKS - Utvrđeni identiteti žene i djeteta pronađenih na lokalitetu Bentbaša

Pronađena beživotna tijela žene i djeteta u Miljacki na području Bentbaše

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu