Stranačke aktivnosti     | 07.06.2018. 13:29 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Nakon jučerašnje sjednice Vijeća za provedbu mira, visoki predstavnik Valentin Inzko izjavio je kako "Sejdić-Finci" više nije najvažnije pitanje, već kako popuniti Dom naroda.

Radi se o slučaju Ljubić koji se odnosi na popunjavanje 17 mjesta iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda FBiH.

“Taj slučaj implicira da Hrvati u BiH imaju legitimitet samo ako su iz dijelova BiH u kojima su Hrvati većina, što je nastavak ratne politike. Ako se na rješenje ovog pitanja bude išlo u tom pravcu, to znači da ćemo u BiH imati, osim međunacionalne, i unutarnacionalnu diskriminaciju. Umjesto da uklanjamo diskriminaciju, u ovom slučaju je međunarodna zajednica zajedno sa lokalnim etnokratama ohrabruje i usložnjava. Zastrašujuće je da u tom pravcu razmišlja Vijeće za provedbu mira, jer ovo je pobjeda rata. Na to ni kao stranka ni kao ljudi nećemo nikad pristati. Proteklu godinu međunarodna zajednica bavila se gotovo isključivo rješavanjem pitanja kako raspodijeliti visoko plaćene mandate u Domu naroda, umjesto da govori o političkim i ekonomskim interesima građana. Nakon izbora, vratit ćemo na sto pitanje ravnopravnosti svih građana Bosne i Hercegovine, jer svi moraju imati pravo da biraju i budu birani na sve pozicije vlasti, bez da im bilo ko, a ponajmanje stranke i međunarodna zajednica, određuje koliko su 'legitimni' Hrvati, Bošnjaci, Srbi ili Bosanci i Hercegovci”, komentirala je Sabina Ćudić, potpredsjednica Naše stranke.  

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo