Ekonomija     | 07.06.2018. 15:21 |

Šarović i Shan o unapređenju trgovinske saradnje BiH i Kine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Na poziv ministra trgovine Narodne Republike Kine Zhonga Shana ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović učestvovao je na Trećoj ministarskoj konferenciji o promoviranju trgovinske i ekonomske saradnje "16+1" u Ningbou, čiji je cilj jačanje saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

U razgovoru s kineskim ministrom, potvrđeno je da je BiH zaključila pregovore s Kinom o saradnji u oblasti veterinarstva, što će bh. izvoznicima hrane omogućiti izlazak na veliko kinesko tržište, a potpisivanje ovog važnog ugovora najavljeno je tokom Samita 16+1 u Sofiji 7. jula.

Ministar Šarović sastao se danas i s ministrom međunarodne trgovine Kine Fu Zi Yingom, gdje je zaključeno da će nedavno stupanje na snagu bezviznog režima između BiH i Kine, u BiH iduće godine dovesti 100.000 kineskih turista, te značajno unaprijediti ekonomsku saradnju dvije zemlje.

Tokom posjete, ministar je imao susret i s guvernerom provincije Zhejiang te je obišao izložbene štandove bh. firmi i privrednika, pretežno vinara, koji ove godine učestvuju na međunarodnom sajmu Ekspo Ningbo.

Kineski ministar trgovine Zhong Shan pozvao je ministra Šarovića i privrednike iz BiH da učestvuju na predstojećem, uvoznom sajmu u Šangaju, u novembru ove godine, koji će okupiti hiljade kineskih kompanija, opredijeljenih za uvoz robe iz cijelog svijeta, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Šarović podnio neopozivu ostavku, ovlaštenja predsjednika SDS-a preuzeo Milan Miličević

Šarović: Ovo je trenutak za buđenje svih, izađite i glasajte

Šarović: Kakve god da su nametnute odluke, principijelno sam protiv njih

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta