Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:25 |

Dokumenti nisu u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 7.juna (FENA) - Vlada Republike Srpske (RS) tvrdi da proces programiranja paketa akcionih dokumenata za IPA 2 za 2018. godinu nije realizovan u skladu sa sistemom koordinacije procesa evropskih integracija, koji je na najvišem tehničkom i političkom nivou dogovoren 17. augusta 2016. godine. 

Stoga, kako je saopćeno, ne prihvata bilo kakve aktivnosti koje bi proizilazile iz akcionih dokumenata, a koji nisu u skladu sa ustavnim rješenjima u BiH, te sa kojima se nisu saglasile nadležne institucije tog bh. entiteta.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci entitetska vlada je prihvatila Prijedlog strategije razvoja energetike RS-a do 2035. godine i uputila ga po hitnom postupku na razmatranje u parlament.

Cilj strategije je stvaranje održivog i konkurentnog energetskog sektora, uz najviši stepen odgovornosti prema životnoj sredini.

- U RS cijene energije su relativno konkurentne, te se kreću nisko na cjenovnoj ljestvici u odnosu na okruženje i Evropsku uniju, a ovakva politika će se nastojati održati i u budućnosti. Stoga je razvoj energetskog sektora potrebno uskladiti s ekonomskim mogućnostima, te tržišnim i regionalnim okolnostima – navodi se u saopćenju iz entitetske vlade.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Vlada Županije Posavske: Za zaštitu okoliša 430.000 KM, sanaciju cesta 599.000 KM

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'