Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:35 |

Podrška Općine Stari Grad Zavodu Mjedenica

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Načelnik Općine Stari Garad Ibrahim Hadžibajrić i direktorica Zavoda Mjedenica Mirsada Čakal potpisali su danas ugovor o nastavku finansijske podrške tom zavodu.

Radi se o redovnom godišnjeg grantu kojim Općina Stari Grad finansira projekt podrške učenicima s govorno - jezičkim poteškoćama, a bit će realiziran u osnovnim školama na području općine Stari Grad.    

Direktorica Čakal tom prilikom je zahvalila, u svoje i uime korisnika i uposlenika, načelniku Hadžibajriću za nesebičnu kontinuiranu podršku Zavodu Mjedenica.  

Hadžibajrić je podsjetio da Općina Stari Grad godinama pomaže rad Zavoda Mjedenica, a i nastavit će istim tempom. Kaže da grant ide prema Zavodu Mjedenica redovno (svake godine), te ističe da će nastojati pomoći rad te institucije i kroz određene projekte s kojima budu aplicirali prema Općini Stari Grad. 

- Pomaganje ovakve institucije obaveza je ne samo Općine Stari Grad, nego i drugih općina i nivoa vlasti i institucija - naglasio je.

Hadžibajrić i Čakal obišli su i senzornu sobu čije je opremanje finansirala Općina Stari Grad. Oni su krajem februara ove godine potpisali Ugovor o finansiranju opremanja senzorne sobe u iznosu od 21.000 KM.

Pedagoginja Zavoda za specijalno obrazovanje i odgoj Mjedenica Zumreta Jejna u izjavi novinarima pojasnila je da je oprema za senzornu sobu skupocjena, soba je tamna (tamno plava boja) te zvučno izolirana. Sadržaji se koristi po određenom rasporedu i selektivno.

- U Zavodu imamo 115 učenika, ali senzornu sobu ne koriste svi. Većina korisnika odmah dobro reagira na senzornu sobu, interesantno im je i žele da probaju sve sadržaje. Djecu koja se plaše ne uvodimo na silu, činimo to postepeno. Ako to i dalje ne žele, ne insistiramo - kazala je.  

Senzorna soba namijenjena je za osobe koje imaju poremećaj senzorne integracije. Unutar te sobe mogu da istraže i razviju senzorne vještine. Senzorna soba, s različitim elementima, pomaže stimulaciju osjetila kao što su vid, sluh, dodir, miris, okus.    

Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece "Mjedenica" osnovan je 1947. godine, a cilj im je da korisnike obrazuju, socijaliziraju i ojačaju u skladu s njihovim potrebama, interesima i mogućnostima, te da ih tako integriraju u društvo.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta