Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 15:54 |

Preminuo haški osuđenik Dragan Nikolić Jenki

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Haški osuđenik i bivši upravnik logora Sušica Dragan Nikolić zvani Jenki preminuo je u Vlasenici te je sahranjen u tom gradu.

Nikolić je u Haškom tribunalu početkom 2005. godine osuđen na 20 godina zatvora nakon što je priznao krivicu da je učestvovao u ubistvima, silovanju i mučenju bošnjačkih zatvorenika u logoru Sušica u Vlasenici 1992.

Nakon što je 2013. izdržao dvije trećine kazne pušten je na prijevremenu slobodu.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je u razgovoru za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) naveo kako će Nikolićev trag i nedjelo ostati dokle god postoji čovječanstvo, ali da žrtve nisu nikad i neće pozivati na mržnju.

- Lično smo više voljeli da je došao svijesti za života. Ako se ijednoj osobi iskreno pokajao za ono što je uradio, mi kao žrtve bit ćemo zadovoljne. Ako je otišao na drugi svijet s ubjeđenjem da je radio dobru stvar, onda je to vrlo loše i pogubno ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već za čovječanstvo - dodao je Mešković.

Nikolić je u izjavi pred haškim sudijama rekao da se “iskreno kaje” za zločine u kojima je učestvovao.

- Šta ja mogu da kažem povodom toga? Ja mogu da kažem da se zbog svega toga iskreno kajem. Zaista se kajem, jer ako bih samo rekao ‘kajem se’ forme radi neke, to ne bi bilo iskreno. Ja najbolje znam šta osjećam. Moje kajanje dolazi iz mene samog, jer veliku većinu ljudi ja sam poznavao odmalena. Zajedno smo odrasli, neki su mi bili komšije. Iskoristit ću ovu priliku da se svim žrtvama i onim koje sam direktno povrijedio, na čije sam živote i sudbinu utjecao, izvinim, izvinim duboko, i svim onim koji su bili u Sušici – bilo dan, bilo mjesec, bilo više vremena - rekao je Nikolić.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Dizdar u Vlasenici: FBiH će povratnicima pružiti podršku

Dizdar s bratom ubijenog košarkaša Salaharevića: Dogovorena uspostava nagrade 'Edin Salaharević'

U Vlasenici obilježena 31. godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo