Bosna i Hercegovina     | 07.06.2018. 17:16 |

Otvoren poziv za učešće u programu sufinansiranja zapošljavanja Roma (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. juna (FENA) - Do 20. juna ostaje otvoren Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2018. godini, koji je objavio Federalni zavod za zapošljavanje.

- Udruženja Euro Rom Tuzla stoji na raspolaganu Romima i poslodavcima u smislu pružanja administrativne podrške kako bi što lakše aplicirali na navedeni Javni poziv - rekao je aktivist Udruženja Euro Rom Nedžad Jusić.

Za prijavu je potrebna ovjerena kopija lične karte, uvjerenje nadležnog općinskog biroa da se osoba nalazila na evidenciji nezaposlenih i izjasnila kao Rom, poslovni plan, odnosno opis poslovne aktivnosti na propisanom obrascu, dokaz o vlasništvu, suvlasništvu nad poslovnim prostorom ili izjava o besplatnom ustupanju ili zakupu poslovnog prostora.

 Potrebna je i ovjerena kućna lista i izjave da će se sredstva namjenski koristiti za samozapošljavanje te da se korisnik neće prijavljivati na biro 12 mjeseci od zaključivanja ugovora. 

Programom sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2018. godini, za poslodavce koji zapošljavaju Rome sa evidencije nezaposlenih na godinu predviđeno je po 6.000 KM.

Uslov je da su poslodavci registrovani, redovno izmiruju porez i doprinose ili imaju potpisan sporazum sa poreznom upravom FBiH o izmirenju duga po osnovi doprinosa kao i oni na koje se odnosi Zakon o finansijskoj konsolidaciji.  Za sufinansiranje samozapošljavanja Roma, također na 12 mjeseci, predviđeno je po 5 000 KM.

- Nažalost, moram istaći da su se Romi kod određenih poslodavaca zapošljavali do kada je i trajao ovaj Program. Zato se nadam da će se ove godine situacija popraviti na bolje - poručio je Jusić.

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti nezaposlene osobe koje su do dana objave poziva na evidenciji bile izjašnjene kao Romi. Na evidenciji nezaposlenih u Tuzlanskom kantonu nalazi se 680 Roma.

Prijave sa potrebnom dokumentacijom dostavljaju se neposredno ili preporučeno poštom na adresu Federalnog zavoda za zapošljavanje u Sarajevu sa naznakom „Prijava na Javni poziv za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja Roma u 2018. godini“.

U slučaju nedovoljnog broja prijava konkurs će ostati otvoren do utroška planiranih sredstava.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1851

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1vf9TD7JMrQpnuKYJTKokihltgvxYSbDq?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brčko - Javni poziv za dodjelu donacija maturantima srednjih škola

Općina Prozor-Rama objavila javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih

Ministarstvo privrede BPK Goražde podržava rekonstrukciju bazena u Vitkovićima

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu