Bosna i Hercegovina     | 10.06.2018. 10:46 |

Solaković: Tim 'Specijalne bolnice' bavi se naukom, pacijent je dominantan

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Najsuvremenija obrada i liječenje oboljenja krvnih sudova specijalnost je medicinskog tima Specijalne bolnice dr. Solaković u Sarajevu, a u radu sa pacijentima prvenstveno su angažirani na primjeni konzervativnih (nehirurških) metoda gdje god je to moguće.  

Kazao je to za Fenu opšti i kardiovaskularni hirurg prof. dr. Emir Solaković koji predvodi tim te bolnice te istaknuo kvalitetu opreme i nivo stručnosti kadra.

- Bavimo se naukom, a pacijent nam je dominantan. Cilj nam je prevenirati bolest te pokušati sve da pacijent ne dođe u situaciju da mora biti operiran. Hirurški tretman ostavljamo kao posljednju varijantnu u slučaju kad je to neophodno, da bi pacijentu bio spašen život ili neki od ekstremiteta - kazao je profesor dr. Solaković.

Dodaje da u toj bolnici prate razvoj medicine. Po njegovim riječima, oboljenja krvnih sudova predstavljaju najučestalija oboljenja današnjice, s posljedicama moždanog udara i infarkta, a nažalost najviše posljedica doživljava mlada populacija.

- Prevenirati se može najprije zdravim načinom života, a prevenciju, između ostalog, pruža i naša bolnica - poručio je.

Precizira da su u okviru bolnice dvije operacione sale, laboratorij, ultrazvuk, dermatologija, hiperbarična jednomjesna komora i ostali suvremeni sadržaji. Hospitalni dio ima oko 100 ležećih mjesta u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama u hotelskim uvjetima i ostale propratne sadržaje. Pacijenti im dolaze iz cijele BiH, a imaju najave i rezervirane termine i iz inozemstva.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Ljekari u Gazi kažu za BBC da su ih izraelski vojnici tukli i ponižavali nakon racije u bolnici

Humanitarne agencije nadaju se da će evakuirati oko 140 pacijenata iz bolnice Nasser u Gazi

U bolnici na otoku Rabu pacijent usmrtio drugog šakama

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'