Bosna i Hercegovina     | 08.06.2018. 14:24 |

Izaslanstvo PSBiH sudjelovalo na Globalnom forumu žena političarki u Vilniusu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Izaslanice u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Ljilja Zovko i Zdenka Džambas sudjelovale su na Globalnom forumu žena političarki koji je, o temi  „Vrijeme je. 100 razloga za akciju“, održan u Vilniusu.

Na skupu koji je okupio više od 200 sudionica, predsjednice, ministrice i članice parlamenata iz 90 zemalja razmijenile su mišljenja o dosadašnjim iskustvima i aspiracijama kada je riječ o položaju žena u politici, odnosno o zastupljenosti žena na čelnim mjestima na kojima se donose odluke.

Sudionicama Globalnog foruma, uime izaslanstva PSBiH, obratila se izaslanica Zdenka Džambas koja je istaknula da su demokratski izbori mogućnost da žene dođu do željenih promjena i povećanja zastupljenosti kako u parlamentima tako i u izvršnoj vlasti. Također, Džambas je govorila i o sve lošijoj situacija u svijetu zbog ratnih sukoba i migrantskih kriza te da se, prema njenim riječima, rješenja po ovim pitanjima ne naziru. 

Sudionicama skupa obratila se predsjednica Litve Dalia Grybauskaité, koja je izrazila zadovoljstvo što se u njihovoj zemlji ove godine proslavljaju dvije obljetnice i to 100 godina od neovisnosti i 100 godina od sticanja prava glasa žena.

Predsjednica Litve podsjetila je da, trenutno, 150 zemalja imaju zakone kojima se diskriminiraju žene, te je u svom obraćanju osudila nasilje nad ženama i naglasila da se jače treba boriti za ravnopravnost žena, ali i izbrisati granice između muških i ženskih zanimanja.

Inače, na Globalnom forumu žena političarki, između ostalog, razgovaralo se i o slobodi kao pravu žene od rođenja, o mogućnostima i rizicima digitalizacije za mladiće i djevojke, o jednakom pristupu zdravstvenoj zaštiti materinstva u Europskoj uniji, te o moći žene u sprečavanju i borbi protiv nasilnog esktremizma – saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'