Ekonomija     | 08.06.2018. 15:04 |

Počela izgradnja mosta preko željezničke pruge na 9. trensverzali u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. juna (FENA) - Nakon što je završena prva faza 9. transverzale - saobraćajnice koja će povezivati dva dijela općine Novi Grad, prije dva dana počela je izgradnja mosta preko željezničke pruge.

Trenutno je u toku postavljanje nosača stubova mosta čija je vrijednost oko sedam miliona KM, a radove je danas obišao načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić sa saradnicima i predstavnicima izvođača radova.  

Izgradnja 9. transverzale od velikog je značaja za općinu Novi Grad i grad Sarajevo jer će biti najkraća veza za kretanje vozila iz pravca naseljenih mjesta sa desne strane Miljacke prema Alipašinom Polju i dalje prema centru grada i Ilidži.

Općina je sada podijeljena željezničkom prugom na dva dijela što stvara velike saobraćajne gužve, a izgradnjom transverzale u velikoj mjeri će biti riješen taj problem prije svega naselja Boljakov i Buča Potok, Briješća i ostalih.

Efendić je rekao da je prva faza projekta od ulice Džemala Bijedića prema Boljakovom Potoku završena, te da je u toku izrada idejnog projekta za kružni tok koji će u sklopu 9. transverzale biti građen u Boljakovom Potoku, a koji predviđa da kružni tok, umjesto na nasipu, bude na stubovima i da se prostor ispod njega može koristiti dijelom kao trg, dok bi u drugom dijelu bio smješten jedan broj poslovnih objekata.

Planirano je da se kompletna saobraćajnica bude završena u narednoj godini, a ukupna vrijednost projekta je nešto manja od 15 miliona KM, saopćeno je iz Pres-službe Općine Novi Grad.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Krimski most oštećen u eksplozjiama, dvoje mrtvih

Klub Mosta pokrenuo saborsku proceduru da se Komšić u Hrvatskoj proglasi personom non grata

U naselju Sokolje u toku izgradnja staze za trčanje, tribina i košarkaškog igrališta

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta