Svijet     | 09.06.2018. 19:59 |

Conte: Vratiti Rusiju u G7, ali sankcije ne mogu biti ukinute momentalno

FENA Internet

LA MALBAIE, 9. juna (FENA) - Premijer Italije Giuseppe Conte rekao je danas da se nada da će Grupa 7 (G7) prihvatiti nazad Rusiju što je prije moguće, dodajući da Italija ipak ne traži momentalno ukidanje sankcija Rusiji.

"Italija smatra da je važno imati dijalog sa Rusijom, ali to ne znači da se sistem sankcija može ukinuti preko noći. Sistem sankcija je povezan sa Sporazumom iz Minska, koji još uvijek nije u potpunosti primijenjen", rekao je Conte novinarima na marginama samita G7 u Kanadi, prenosi Reuters.

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da Moskva nikada nije zatražila da joj se dozvoli povratak u G8 (grupu osam najrazvijenijih država svijeta), prenosi Tass.

Lavrov to kazao ruskom televizijskom "Kanalu 1", komentirajući sugestiju američkog predsjednika Donalda Trumpa da Rusiju treba ponovo primiti.

"Kada su naši zapadni partneri odlučili da se vrate na format G7, mi smo prihvatili njihovu odluku i od tada radimo na drugim platformama. Članovi Šangajske organizacije za saradnju, BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) i G20 dijele naš pristup", rekao je Lavrov.

On je dodao da "ultimatumi nisu dovoljni za G20, tamo je potrebno dogovoriti se".

"Grupa 20 je mehanizam za postizanje konsenzusa. Vjerujem da je to platforma koja najviše obećava kada je u pitanju budućnost", poručio je Lavrov.

Predstavnici zemalja Evropske unije složili su se jučer na samitu G7 da još nisu ispunjeni uslovi da se Rusija vrati u grupu, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel na marginama samita G7 koji se održava u kanadskoj pokrajini Quebec, prenosi Reuters.

Rusija je 1997. godine pristupila G7, čime je format grupe promijenjen na G8, ali je zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima 2014. suspendirana iz članstva.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Putin razgovarao s čelnicima država Sahela, dogovorio sigurnosnu i ekonomsku saradnju

Kirgistan traži od svojih građana da odgode nepotrebna putovanja u Rusiju

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo