Bosna i Hercegovina     | 10.06.2018. 14:05 |

DF: Provesti sve presude Evropskog suda za ljudska prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. juna (FENA) - Demokratska fronta (DF) BiH, povodom izjave Vrhbosanske nadbiskupije u vezi s provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u predmetu "Vrhbosanska nadbiskupija protiv BiH", pozvala je nadležene institucije države na hitno provođenje te presude.

Demokratska fronta u saopćenju ističe da u potpunosti podržava provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava po navedenom predmetu, te smatraju da je pravo na imovinu jedno od osnovnih demokratskih prava, kako pojedinaca tako i kolektiva a u ovom konkretnom slučaju vjerskih zajednica. 

S tim u vezi pozivaju i na provođenje ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić - Finci, Zornić i Pilav) jednako kao i na provođenje te presude.

- Pravo na imovinu i jednakopravnost glasa svakog građanina Bosne i Hercegovine neotuđivo je demokratsko pravo. Smatramo da se provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ne može vršiti selektivno. I sve vjerske zajednice i svi građani moraju biti jednaki pred zakonom - ističu iz DF-a.

Također, pozivaju i sve druge političke subjekte u Bosni i Hercegovini da bez izutetka podrže implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava "umjesto što rade na opstrukciji tog procesa i čine sve kako bi se diskriminacija proširila, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava".

Demokratska fronta zalaže se za principijelno otklanjanje svih oblika diskriminacije kako prema pojednicima tako i prema kolektivima.

- Za takvu državu Bosnu i Hercegovinu se borimo, i to ćemo nastaviti da radimo - poručili su iz te stranke. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Održan sastanak predstavnika SDA, DF-a i SBiH iz KS o predstojećim lokalnim izborima

Saopćenje za javnost KO Demokratske fronte USK

U srijedu zajedničko zasjedanje biskupskih konferencija Hrvatske i BiH

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana