Stranačke aktivnosti     | 10.06.2018. 14:14 |

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

FENA Saopćenje

Povodom izjave Vrhbosanske nadbiskupije u vezi sa provođenjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Vrhbosanska nadbiskupija protiv BiH", Demokratska fronta BiH poziva nadležene institucije države na hitno provođenje ove presude.

Demokratska fronta u potpunosti podržava provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava po navedenom predmetu. Smatramo da je pravo na imovinu jedno od osnovnih demokratskih prava, kako pojedinaca tako i kolektiva a u ovom konkretnom slučaju vjerskih zajednica. 

S tim u vezi pozivamo i na provođenje ostalih presuda Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić - Finci, Zornić i Pilav) jednako kao i na provođenje ove presude. Pravo na imovinu i jednakopravnost glasa svakog građanina Bosne i Hercegovine neotuđivo je demokratsko pravo. Smatramo da se provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava ne može vršiti selektivno. I sve vjerske zajednice i svi građani moraju biti jednaki pred zakonom.

Također, želimo pozvati i sve druge političke subjekte u Bosni i Hercegovini da bez izutetka podrže implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava umjesto što rade na opstrukciji tog procesa i čine sve kako bi se diskriminacija proširila, unatoč presudama Evropskog suda za ljudska prava

Demokratska fronta zalaže se za principijelno otklanjanje svih oblika diskriminacije kako prema pojednicima tako i prema kolektivima. Za takvu državu Bosnu i Hercegovinu se borimo, i to ćemo nastaviti da radimo.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Saopćenje za javnost Demokratske fronte

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo