Kultura     | 11.06.2018. 13:52 |

'Kuća dobrih tonova' iz Srebrenice osvojila nagradu za međukulturalno dostignuće

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - 'Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice osvojila je još jedno priznanje, "Nagradu za međukulturalno dostignuće 2018" (Intercultural Achievement Award 2018), koju dodjeljuje Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije.

- Ta nagrada dodjeljuje se od 2014. godine za uspješne projekte usmjerene na rješenje u oblasti interkulturalnog dijaloga u Austriji, ali i na globalnom nivou - ističu iz 'Kuće dobrih tonova'.

U saopćenju za javnost navodi se da je Savezno ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove Republike Austrije istaknulo da je 'Kuća dobrih tonova' osvojila nagradu za međukulturalno dostignuće jer taj projekt ostvaruje važan cilj povezivanja multietničkih zajednica u Srebrenici, uz pomoć muzike kao ljekovitog sredstva za pomirenje.

To je treća međunarodna nagrada u protekle tri godine za 'Kuću dobrih tonova' iz Srebrenice. Prva je glavna nagrada "Filipin anđeo" u Njemačkoj iz 2015. godine za kampanju "Kad se srca slože" u okviru koje su djeca prikupila 10.000 eura za obnovu 2014. godine poplavljenih škola u regiji.  

Godine 2017. uručena im je za pjesmu "Love People" američka nagrada "Top achievement in music", koju dodjeljuje Global Music Award. Pjesmu je uradio dječiji hor "Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice, zajedno sa članovima 15 horova (1.000 djece iz čitavog svijeta) čime je ta pjesme postala globalna dječija himna.

"Kuća dobrih tonova" iz Srebrenice je multietnički muzički projekt pomirenja i kreiranja boljeg suživota za djecu iz Srebrenice, Bratunca, Potočara i Skelana, koji okuplja više od 350 djece od 2 do 17 godina. Program se realizira od 2012. godine i besplatan je za svu djecu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vučić: Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus oko rezolucije o genocidu u Srebrenici

Italija potiče države članice Ujedinjenih naroda da podrže nacrt rezolucije o Srebrenici

Poljska snažno podržava nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda o Srebrenici

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu