Najave     | 11.06.2018. 17:12 |

Otvaranje Centra za posjetilje i Centra za klastere na Buni

FENA Saopćenje

MOSTAR, 11. lipnja (FENA) - Tim za implementaciju projekta HERA Grada Mostara i Tim za implementaciju projekta BACAR Ministarstva gospodarstva HNŽ-a organiziraju svečano otvaranje Centra za posjetitelje - Visitor Center i Centra za podršku klasterima - Cluster Support Center na Buni (nekadašnji Kulturni dom), koje će biti održano 13. lipnja, s početkom u 9:30 sati.

Centar za posjetitelje rekonstruiran je i opremljen kroz financiranje iz projekta HERA, a u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013 na kojem je partner bio Grad Mostar.

Grad Mostar implementirao je projekt HERA - “Sustainable tourism management of Adriatic heritage” – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013 na pozivu za strateške projekte, u suradnji sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Ukupan budžet odobren za Grad Mostar iznosi 459.847 eura, 85 posto sredstava financirala je EU, dok je Grad Mostar sufinancirao projekt s 15 posto od ukupne vrijednosti (68. 977 eura), priopćeno je iz Grada Mostara.

Opći cilj projekta HERA je razvoj zajedničke prekogranične platforme za upravljanje održivim turizmom zasnovanom na zajedničkom kulturnom nasljeđu.

Specifični ciljevi projekta su: stvaranje modela održivog upravljanja i promocije kulturnog naslijeđa jadranskog područja, implementacija pilot projekata – kreiranje turističkih itinerara koji obuhvaćaju kulturno-povijesno naslijeđe u svim partnerskim zemljama i uspostavljanje turističkih posjetiteljskih centara.

Jedan od glavnih outputa projekta HERA jeste uspostavljanje Visitor Centra /Centra za posjetioce u objektu Doma kulture na Buni, koji je obnovljen u sklopu projekta.

Za potrebe uspostavljanja Visitor Centra izrađeno je multimedijalno rješenje koje će omogućiti da se uz pomoć različitih interpetacijskih modela, prvenstveno virtualne prezentacije, predstavi kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i obogati turistička ponuda grada.

S tim u vezi, Grad Mostar kreirao je rutu kulturnog turizma pod nazivom „Mostovi kultura“, koja predstavlja bogato kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i posebnost ovih prostora, čije se virtualno izdanje može vidjeti u Visitor Centru.

Gradu Mostaru su za uspješno realizirane rezultate projekta HERA dodijeljeni certifikati za rutu kulturnog turizma „Mostovi kultura“ i Visitor Centar Buna.

Centar za podršku klasterima adaptiran je i opremljen kroz financiranje iz projekta BACAR u sklopu programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020, a na kojem je partner Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a.

Ostali partneru su Općina Kotor (CG), Privredna komora Crne Gore, Javna ustanova RERA (HR) te Privredna komora RS- područni ured Trebinje (BiH).

Ukupna vrijednost projekta za sve partnere je 1.994.641 maraka, a iznos za Ministarstvo gospodarstva HNŽ je 582.385 maraka, od čega Ministarstvo sufinancira 15 posto.

Glavni cilj projekta BACAR je jačanje institucionalne infrastrukture i usluga MSP sektora s ciljem jačanja konkurentnosti kroz uspostavljanje klaster pristupa u sektorima kreativne industrije, turizma i ruralnog razvoja.

Uspostavljanje (adaptacija i opremanje) Centra za podršku klasterima predstavlja jedan od navedenih rezultata projekta, koji je prvenstveno omogućen zbog kvalitetne suradnju između Grada Mostara i Ministarstva gospodarstva HNŽ-a, budući je Grad Mostar ustupio na korištenje prostor Centra, stoji u priopćenju.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Radovi na iscrtavanju horizontalne prometne signalizacije izvode se u noćnim satima

Grad Mostar organizira akciju čišćenja 'malih stepenica'

Anketiranje mladih u svrhu izrade Strategije za mlade Grada Mostara

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta