Regija     | 11.06.2018. 19:49 |

Slovenska ministrica kaže da Austrija nema razloga zatvarati granicu

FENA Agencije

LJUBLJANA, 11. lipnja (FENA) - Austrija nema nikakvog pravog razloga za zatvaranje granice sa Slovenijom zbog migranata, a centre na kojima bi se migranti odvajali od pravih izbjeglica treba postaviti na vanjskim granicama Europske unije, izjavila je u ponedjeljak slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar.

 "Slovenska policija dobro štiti vanjsku schengensku granicu prema Hrvatskoj, a time i dokazuje da Slovenija u pogledu sigurnosti ne predstavlja opasnost ni za Austriju ni za druge članice Schengena", kazala je slovenska ministrica, reagirajući na vijesti da će Austrija 25. lipnja održati vježbu pripadnika austrijske vojske i policije za zaustavljanje migrantskog vala.

Ustvrdivši da je broj ilegalnih migranata koji iz Slovenije ulaze u Austriju minimalan, ona je kazala da Austrija nema nikakav razlog za zatvaranje granice sa Slovenijom i da migrante treba zaustaviti na vanjskim granicama EU-a, prenosi Hina.

Po njenim riječima bi tamo trebalo postaviti "žarišne točke" (hot-spots), gdje bi se stranci iz trećih država profilirali, kako bi se vidjelo koji ispunjavaju uvjete za dolazak u EU, a koji su migranti koji ne bježe od rata i progona i koje bi onda trebalo vratiti u države iz kojih dolaze.

"Glavnina migracijskog pritiska ne može se i ne smije rješavati u Sloveniji", kazala je slovenska ministrica unutarnjih poslova.

Slovenska policija objavila je da je o vježbi suzbijanja migracijskog pritiska koju Austrija predviđa za 25. ovog mjeseca bila obaviještena, ali da se ne slaže niti s njenim konceptom niti s vremenom održavanja, 25. lipnja koji je u Sloveniji praznik Dana državnosti i slobodan dan, kad će i mnogi Slovenci posjetiti turističke krajeve u Austriji.
 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!