Kultura     | 11.06.2018. 19:36 |

Izložba fotografija "Na marginama" otvorena u Vijećnici

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 11. juna (FENA) - Izložba fotografija „Na marginama“, s pričama o životu Roma i njihovih porodica iz Bosne i Hercegovine, koje ruše uvriježene stereotipe o toj manjinskoj populaciji, otvorena je u Vijećnici.

Izložbu je producirao Centar za postkonfliktna istraživanja u saradnji sa Misijom OSCE-a u BiH i Rockefeller Brothers fondacijom.  

Predstavljeno je 20 fotografija i pozitivnih priča s ciljem jačanja svijesti o životu Roma u BiH te razbijanja predrasuda i stereotipa o njima.

Autori fotografija su: Armin Durgut, Aldin Fafulović, Vedran Živković, Mirko Pincelli i Brad Hobbs.

Izložba će trajati do 28. juna.

Šef Msije OSCE-a u BiH ambasador Bruce Berton na otvorenju je rekao da se Romi i danas suočavaju s dikriminacijom u svijetu uzrokovanom negativnim stereotipima o njihovoj zajednici. U Bosni i Hercegovini se ne poštuju dovoljno njihova prava na zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje, socijalnu skrb, zdravstveno osiguranje te obrazovanje.

- Događaji poput ove izložbe suprotstavljaju se uvriježenim stereotipima jer prikazani fotosi govore o ličnim iskustvima, ljepšoj i istinitijoj slici o Romima - kazao je.

Predsjednica Udruženja mladih Roma iz Viteza Aldina Denić rekla je da Romi žele da ih Bosna i Hercegovina prihvati kao svoje građane, između ostalog u pravu da biraju i budu birani i da se obrazuju.

- Gledajte ljude iz vaše perspektive, a ne iz perspektive drugih - kazala je ona.
 
Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi kazao je da fotografija može osporiti mnoge stereotipe i ispričati lijepe priče, o čemu svjedoči i ova izložba.

Izložba „Na marginama“, nakon gostovanja u Vijećnici,  bit će postavljena i na otvorenom, na mostu Skenderija.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Izložba 'Andrej meets a flower' sutra u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!