Svijet     | 11.06.2018. 20:12 |

Princ William sastaje se s Netanayahuom i Abbasom

FENA Internet

LONDON, 11. juna  (FENA) - Britanski princ William sastat će se s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom tokom istorijske turneje po regiji u ovom mjesecu, saopćio je u ponedjeljak njegov ured.

William, unuk kraljice Elizabeth i drugi u liniji naslijeđivanja na britanski tron, prva je visoka ličnost britanske kraljevske porodice koja će zvanično posjetiti Izrael i palestinske teritorije.

Iako je turneju organizirala britanska vlada, prinčev glasnogovornik Jason Knauf izjavio je da je o takvoj posjeti raspravljano godinama.

- Sada je pravo vrijeme a vojvoda od Cambridgea je prava ličnost da učini tu posjetu - izjavio je  Knauf novinarima, navodeći zvaničnu titulu Williama.

Kazao je kako se princ nada izgradnji "stvarnih i trajnih veza s narodima te regije".

- Nepolitička priroda uloge njegovog visočanstva - zajednička za sve posjete inostranstvu - omogućava da se pažnja usmjeri ka narodima regije - izjavio je Knauf.

Britanija smatra Izrael bliskim i bitnim saveznikom ali prinčeva posjeta dolazi u vrijeme otkako su dvije zemlje odnedavno u sporu oko brojnih važnih pitanja, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Hurtić u posjeti Turskoj: Građani BiH daju veliki doprinos turskoj privredi

Predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BPK posjetili kompaniju 'Emka-Bosnia'

Biden se sastaje s iračkim premijerom dok napetosti na Bliskom istoku rastu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu