Bosna i Hercegovina     | 12.06.2018. 14:05 |

U Gimnaziji Obala dvojezični program na bosanskom i francuskom (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 12. juna (FENA) - Francuski ambasador u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i direktor Gimnazije Obala Benjamin Hedžić danas su uz prigodnu svečanost otvorili frankofono dvojezično odjeljenje u toj srednjoškolskoj instituciji.

Od septembra 2018. godine dvojezično odjeljenje će ponuditi učenicima od prve godine program sa časovima na francuskom i bosanskom jeziku, uz podršku Francuskog instituta u BiH.

Učenici mogu izučavati i druge predmete na francuskom, kao što je matematika, a osim toga, imat će pomoć i lektora iz Francuske. Na kraju godine će dobiti i međunarodnu diplomu francuskog jezika DELF.

U cilju podrške razredu frankofonije Ambasada Francuske u BiH će, kako je kazao ambasador Rousson, osigurati školske udžbenike potrebne za učenje jezika te učestvovati u logističkoj i kulturnoj podršci u vidu razmjene učenika koja može biti realizirana već ove godine.

- Sve više vjerujem da će učenje francuskog jezika biti adut za učenike koji ga danas uče jer u perspektivi približavanja BiH Evropskoj uniji i u okviru ekonomske saradnje koju će sve više ostvarivati sa državama, BiH će trebati govornike francuskog jezika u narednim godinama – kazao je ambasador.

Ministar Kazazović je ocijenio da će otvaranje ovog odjeljenja omogućiti učenicima da se  dodatno pripreme za budućnost, posebno u okviru sve jačih veza sa Evropskom unijom i frankofonim svijetom.

Podsjetio je da je intencija Vlade KS da svi učenici na području Kantona nauče dva strana jezika kroz redovnu i dodatnu nastavu. U tom cilju ostvarena je izuzetno dobra saradnja sa Republikom Turskom, Njemačkom, Velikom Britanijom, danas sa Francuskom a također postoji interes i za saradnju sa Italijom.

Gimnazija Obala već četiri godine ima kvalitetnu njemačku dvojezičnu mrežu (odjeljenje), a direktor Hedžić je naveo da je u strategiji razvoja škole razvijanje i jačanje izučavanja stranih jezika i u tom cilju prije tri godine su pokrenuli bilingualnu nastavu na njemačkom jeziku.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1870

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1WKVd2mIuaUBoB0wqAyYgW4QUfH-3KF9C?usp=sharing

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Francuska ambasada: Budućnost BiH je u Evropskoj uniji zbog čega je potrebno nastaviti i intenzivirati reforme

U Sarajevu konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

U Sarajevu sutra konferencija o izazovima u oblasti zaštite životne sredine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo