Bosna i Hercegovina

U Mostaru otvoreni centri za posjetitelje i za podršku klasterima (VIDEO)

Foto FENA/Emanuel soca

MOSTAR, 13. lipnja (FENA) - Na Buni kod Mostara u srijedu se otvoreni - Centar za posjetitelje i Centar za podršku klasterima kroz koje će se promovirati turizam i kulturno-povijesno naslijeđe Mostara i Hercegovine, kao pružanje institucionalne pomoći svim klasterima.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić kazao je kako je Centar za posjetitelje mjesto "gdje želimo promovirati sve ono što imamo i što je kulturno-povijesno naslijeđe na ovim prostorima, te na neki način, privući pozornost turista na ono što je važno i što je dobro da se vidi u Mostaru i Hercegovini".

 Ovaj projekt bi trebao doprinijeti i daljnjem razvoju turizma pogotovo kada je u pitanju i ruralni turizam. 

- Želimo kroz ovaj projekt ostvariti zacrtani cilj, a to je održivi ekonomski razvoj ovog područja. U ovom je projektu sudjelovalo 8 zemalja, a u 6 zemalja je izgrađen sličan centar koji treba biti okosnica održivog razvoja turizma – istaknuo je Bešlić.

 Do sada je u projekt uloženo oko 460 tisuća eura, od čega je 85 posto sredstava osigurala Europska komisija, a 15 posto Grad Mostar. 

Mostarski gradonačelnik istaknuo je kako će Grad uložiti još sredstava i urediti prilaz.

Centar za posjetitelje je rekonstruiran i opremljen kroz financiranje iz projekta HERA u sklopu Programa IPA Adriatic 2007-2013., a na kojem je partner bio Grad Mostar.

Grad Mostar je implementirao projekt HERA - "Sustainable tourism management of Adriatic heritage" – Održivo upravljanje turizmom i baštinom Jadranskog područja, koji je odobren u okviru IPA Programa jadranske prekogranične suradnje 2007-2013. na pozivu za strateške projekte. Projekt HERA se implementirao u partnerstvu sa 17 partnera iz BiH, Hrvatske, Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore, Albanije i Grčke.

Po Bešlićevim riječima, Grad Mostar se uključio u još jedan projekt, a riječ je o klasterizaciji o pomoći malim i srednjim poduzećima u bržem razvoju kako bi, kako je istaknuo, gradili bolju budućnost na način da implementiraju nove projekte kroz EU fondove.

 Centar za podršku klasterima je adaptiran i opremljen kroz financiranje iz projekta BACAR u sklopu Programa Interreg IPA CBC HR-BIH-CG 2014-2020., a na kojemu je partner Ministarstvo gospodarstva HNŽ-a.

 Ministar gospodarstva HNŽ-a Željko Laketić istaknuo je kako će se novootvorenom centru moći obratiti svi klasteri koji su formirani, ili koji će se formirati na području Županije.

 Po njegovim riječima, klasteri će tu imati svu podršku kako institucionalnu, tako i određenu financijsku pomoć u skladu s mogućnostima.

 Ustvrdio je kako je osnovni cilj jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća na području HNŽ-a. 

Pogledajte VIDEO

Preuzmite VIDEO

(FENA) I.B.