Stranačke aktivnosti

Saopćenje kandidata za člana Predsjedništva BiH Mirsada Hadžikadića

Saopćenje

Prof. dr. Mirsad Hadžikadić, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine na predstojećim izborima izdao je saopštenje povodom sve većeg aktivizma BiH građana.

Aktivizam i sloboda izražavanja putem legalnih metoda i bez ometanja javnog reda i mira su jedni od osnovnih postulata demokratije koji se u Bosni i Hercegovini, nažalost, nedovoljno koriste. Građanski aktivizam stvara pozitivni pritisak na vladajuće strukture kako bi se nosioci vlasti podsjetili da njihovo djelovanje mora biti u funkciji poboljšanja kvaliteta života stanovnika i društva u cjelini. 

Pozdravljam val građanskog aktivizma koji se se dešava u posljednje vrijeme, počevši od boračkih demonstracija i protesta povodom nerazjašnjene smrti mladića u Sarajevu i Banjaluci do neprimjernog skoka cijena goriva u državi. Ove prosteste vidim isključivo kao opravdan izraz rastućeg pokreta nezadovoljstva naših građana.

Neki od ovih protesta su već urodili plodom, pa tako vidimo najave resornog ministra da će se cijene goriva smanjiti već od petka. Čak su i neke stranke koje su trenutno na vlasti reagovale tražeći smanjenje cijena goriva. Evidentno je da pritisak građana funcioniše. Oni moraju biti aktivno uključeni u sve sfere političkog odlučivanja o razvoju društva u Bosni i Hercegovini. Jedino tako država može osigurati put ka progresu.

Pozivam građane Bosne i Hercegovine da svoj aktivizam i građansku odgovornost iskažu i na oktobarskim izborima, da pokažu svoj stav prema trenutnom stanju u državi i mogućim izlazima iz tog stanja, i da budu dio pozitivnih promjena.  Pozivam ih da budu iskre u kreiranju bolje BiH.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.