Ekonomija     | 13.06.2018. 16:27 |

Od sutra niže cijene goriva na pumpama u RS-u

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 13. juna (FENA) - Cijene naftnih derivata od sutra će biti niže na pumpama u Republici Srpskoj, potvrđeno je u Ministarstvu trgovine i turizma RS.

Prema informacijama koje su dostavljene Ministarstvu, pojedini distributeri naftnih derivata su već u toku današnjeg dana snizili cijene u iznosu od 0,05 KM po litri goriva. 

Podsjećaju da je od početka godine primjetan znatan rast cijena nafte na svjetskom tržištu, što se, kako tvrde, direktno odrazilo i na rast cijena naftnih derivata u svim zemljama, pa tako i u tom bh. entitetu.

Navode primjer da je cijena nafte po barelu u maju iznosila je 73,43 dolara, dok je u januaru iznosila 66,23 dolara.

- Ukoliko bi se pravilo poređenje sa cijenama naftnih derivata u zemljama okruženja, poput Srbije, Crne Gore i Hrvatske, vidljivo je da su cijene u Republici Srpskoj niže. Prosječna cijena Eurodizela 5 goriva u Republici Srpskoj u maju iznosila je 2,24 KM, BMB 98 2,37, dok je BMB 95 bio 2,25 KM – navode iz ovog resora Vlade RS-a.

Ministarstvo trgovine i turizma će, kako se dodaje, na sutrašnjoj redovnoj sjednici informisati Vladu Republike Srpske o kretanju cijena naftnih derivata u tom bh. entitetu.

U proteklih nekoliko dana na više saobraćajnica u Banjoj Luci i još nekim gradovima u RS protestovao je jedan broj građana, zbog, kako su navodili, visoke cijene goriva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Prosječna cijena prodatih novih stanova u BiH 2.630 KM po kvadratu

Cijene nafte porasle drugi uzastopni dan

Nafta na svjetskim tržištima poskupila drugu sedmicu zaredom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom