Stranačke aktivnosti     | 13.06.2018. 16:38 |

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

FENA Saopćenje

Nezavisni blok osuđuje postupak Drage Kalabića šefa Kluba odbornika SNSD-a koji je na Skupštini grada Prijedora tražio da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu od 31. maja 2018. Ovo je još jedan od dokaza da je negiranje zločina posljednja faza nacionalističke politike koja se sprovodi u entitetu Republika Srpska. Elementarna ljudska i civilizacijska norma jest poštivanje pravosnažnih sudova, kako međunarodnih tako i domaćih. Pravna država odavno ne postoji za Dodikove nacionalističke trabante kakav je Kalabić. Tokom rata u Prijedoru je prema zvaničnim podacima ubijeno 3.137 ljudi, od čega 256 žena i 102 djece. Kroz prijedorske logore prošlo je više od 30.000 ljudi. Isto tako na međunarodnom i domaćim sudovima za zločine u Prijedoru su osuđeni ratni zločinci Milomir Stakić, Zoran Žigić, Mlađo Radić, Duško Tadić, Duško Sikirica, Drago Radaković, Draško Krndija, Željko Bulatović i drugi.  

''Haški tribunal je utvrdio da su Bošnjaci i Hrvati morali nositi bijele trake i ta pravna činjenica nije nešto oko čega ima rasprave, niti političke manipulacije, a brojne pravosnažne presude svjedoče da je Prijedor nažalost jedan od simbola zločina u proteklom ratu kojeg su počinile vojne formacije bosanskih Srba i JNA, a čije zločine sada negira Kalabić i društvo iz SNSD-a. Negiranje i poricanje istine stalno će nas vraćati u prošlost, gdje to želi Kalabićev šef Dodik. Žrtve ne zaslužuju ovakav odnos i mi u Nezavisnom bloku insistiramo na zaštiti žrtava, poštovanju pravne države i sprovođenju pravomoćnih sudskih presuda, a Kalabiću, njegovom političkom šefu i njemu sličnima mjesto je na smetljištu historije. Taj fašizam i nacionalizam mora biti pobijeđen!'', izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.        

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Nezavisni blok

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Saopćenje za javnost Nezavisnog bloka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo