Svijet     | 13.06.2018. 18:18 |

Hospitaliziran bivši čelnik francuske ekstremne desnice Jean-Marie Le Pen

FENA Internet

PARIZ, 13. juna (FENA) - Jean-Marie Le Pen,  bivši čelnik francuske stranke s ekstremne desnice Nacionalni front, hospitaliziran je zbog iscrpljenosti uoči suđenja na kome će biti suočen s optužbama na poticanje na homofobiju, saopćio je u srijedu izvor blizak njemu.

Političar - otac Marine Le Pen, koja je kasnije od njega preuzela čelništvo nad Nacionalnim frontom i završila je na drugom mjestu na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima - navršit će 90 godina naredne sedmice. 

On je primljen u bolnicu u blizini Pariza u utorak i "normalno bi je trebao napustiti u ponedjeljak", kazao je jedan od njegovih savjetnika.

 Jean-Marie Le Pen, koji je predvodio Nacionalni front četiri decenije i jednom je prilikom ušao u drugi krug predsjedničkih izbora, trebao se danas pojaviti na suđenju u Parizu zbog poticanja na homofobiju i vrijeđanja homoseksualaca.

Ročište je sada zakazano za 3. oktobar, kazao je izvor.

Le Pen, dugo u sporenju s kćerkom koja je pokušala da popravi sliku Nacionalnog fronta i izbacila ga je iz stranke u 2015., već je bio osuđivan nekoliko puta za  poticanje na rasnu mržnju.

Marine Le Pen predvodila je napore na promjeni imena stranke nakon njenog izbornog poraza kada je tokom predizborne kampanje pokušala da distancira  antievropski i antiimigrantski pokret od antisemitskog i ksenofobičnog imidža tokom vladavine njenog oca.

Stranka se sada zove Nacionalni skup, prenosi Reuters.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Od polovine 2024. godine građani FBiH neće morati donositi CIPS potvrde u banke

Ured pariškog tužioca preporučio suđenje Marine Le Pen

Peruanska nova vlada proglasila vanredno stanje u jeku protesta

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu