Ekonomija     | 14.06.2018. 14:14 |

Dedić: Inicijativa za zabranu izvoza neprerađenog drveta iz BiH (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Na osnovu zajedničke incijative ministarstava poljoprivrede dvaju entiteta u Bosni i Hercegovini, koju je danas odobrila i Federalna vlada, Vijeću ministara BiH bit će predložena mjera zabrane izvoza neprerađenog drveta iz BiH na dvije godine. Razlog je zaštita ovog prirodnog resursa i domaće drvoprerađivačke industrije - kazao je na pres-konferenciji tokom sjednice Vlade Federacije BiH ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

On napominje da se već godinama drvoprerađivači u oba bh. entiteta žale na nedostatak sirovine a da se za to vrijeme izvoze neprerađeno drvo i trupci, posebno otkad su zemlje u regionu - Hrvatska, Albanija i Crna Gora uvele mjere ograničenja njihovog izvoza drveta.

- Mi rasprodajemo naše prirodne resurse umjesto da proizvodimo domaći namještaj - Ističe Dedić i napominje da domaća industrija te vrste, tamo gdje se pojavi na tržištu, bilježi uspjehe i pohvale.

Federalna vlada je, naime, na današnjoj sjednici prihvatila informaciju o realizaciji zaključka donesenog na trećoj zajedničkoj sjednici vlada Federacije BiH i Republike Srpske, održanoj 4. oktobra prošle godine, kojim su Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske zaduženi da usaglase tekst zajedničke inicijative o zabrani izvoza trupaca iz BiH radi obezbjeđenja sirovine za domaće drvoprerađivače. Inicijativu Vijeću ministara BiH za dvogodišnju zabranu izvoza trupaca iz BiH uputit će premijeri dviju entitetskih vlada, navedeno je u toj informaciji.

Vlada FBiH predlaže, navedeno je također, da se s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na period od dvije godine zabrani izvoz šumskih drvnih sortimenata, označenih u Odluci o utvrđivanju carinske tarife za 2018. godinu pod tarifnom oznakom 4403 (neobrađeno drvo, okresano, grubo obrađeno - učetvoreno, uključujući i okorano drvo - sa skinutom korom ili vanjskim slojevima drveta).

Također predlaže Vijeću ministara da se s ciljem razvoja domaće drvoprerađivačke industrije, na dvije godine uvede taksa na izvoz rezane građe, i to za hrast 120 KM i bukvu 60 KM po toni ili kubnom metru.

Federalna vlada također predlaže Vijeću ministara BiH da se s ciljem zaštite domaćih potrošača koji kao sirovinu za grijanje koriste drvo, na period od dvije godine uvede taksa na izvoz ogrjevnog drveta u iznosu od 25 KM po toni ili 18 KM po kubnom metru.

Prihodi od taksi bi putem Uprave za indirektno oporezivanje BiH bili uplaćivani u budžete entiteta i Brčko Distrikta, i to na namjenske račune "općekorisnih funkcija šuma“ u skladu s porijeklom šumskih drvnih sortimenata od kojih su izrađeni poluproizvodi ili proizvodi za koje se plaća taksa.

Novcem od taksi bili bi finansirani deminiranje šuma i izgradnja šumskih puteva, a posebnim propisom entiteta i Brčko Distrikta uređeni način finansiranja radova, kontrole trošenja novca i izvedenih radova, kao i druge potrebene djelatnosti.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1879

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/19XPhh6GXLexaYjzwhSZ0HamRI5WhijQD?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vanjskotrgovinski deficit RS u 2023. godini 1,85 milijardi KM

BiH ostaje pouzdan izvoznik električne energije

Vrijednost izvoza električne energije iz BiH premašit će milijardu KM

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo