Kultura     | 14.06.2018. 20:12 |

Brian Eno u Historijskom muzeju BiH govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 14. juna (FENA) - Britanski umjetnik Brian Eno upriličio je večeras u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu predavanje na kojem je govorio o životu, umjetnosti i tehnologiji.

O svojoj multimedijalnoj instalaciji "77 Million Paintings" postavljenoj u Historijskom muzeju BiH govorio je kao o primjeru tzv. generativne umjetnosti. Kao najjednostavniji primjer za objašnjenje tog pojma naveo je zvončiće koji se postavljaju na balkone i aktiviraju kad ih vjetar pomjera.

- Onaj koji je izmislio tu spravu zapravo je napravio niz malih instrumenata. Zvončići su jednostavne fizičke strukture, a muziku stvara njihova interakcija s vjetrom. Nikad nećete čuti dva puta isti zvuk - naglasio je. Dodaje da ga je ta ideja interesirala još od djetinjstva.   

Taj svestrani umjetnik predstavio se svojom "vizuelnom muzikom", baziranom na njegovim stalnim istraživanjima svjetla kao umjetničkog medija i estetskih mogućnosti novih tehnologija.

Video segment instalacije čine radovi koje je Eno ručno oslikao na staklenim pločama, a osim zvučnog i vizualnog sadržaja postavke, umjetnik je kreirao i opuštajući, ugodni i meditativni ambijent u glavnoj izložbenoj dvorani Historijskog muzeja BiH.

Brian Eno je britanski muzičar, producent i vizuelni umjetnik, a njegova predavanja širom svijeta opisana su kao zanimljiva, nepretenciozna i privlačna, te su zbog toga i vrlo posjećena. Tako je večeras bilo i u Historijskom muzeju BiH, a njegova multimedijalna instalacija bit će postavljena do 29. augusta, simboličnih 77 dana.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Za kraj postavke Briana Enoa u Historijskom muzeju performans Smirne Kulenović

'77 miliona slika' Briana Enoa za 77 sarajevskih dana

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'