Kultura     | 14.06.2018. 21:03 |

Spahić u Izmiru na prezentaciji kulturne baštine svijeta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 14.juna (FENA) - U sjedištu Fondacije za kulturu, umjetnost i obrazovanje Izmira održan je sastanak Borda direktora Evropske Asocijacije Festivala (EFA) na kojoj je direktor Međunarodnog festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić pozvao EFA da učestvuje u pripremama za Prvu olimpijadu kulture 2021.

Spahić je predstavio i osnove programa XXXV Festivala "Sarajevska zima" 2019. koji će biti održan pod motom 'Buka i Bijes', programa 2020. pod motom 'Pojas i Put Umjetnosti' te programa 2021. pod motom 'Olimpijada kulture'.

Na poziv spomenute Fondacije, Spahić je prisutvovao prezentaciji kulturne baštine svijeta na jedinstvenom arheološkom prostoru koji svjedoči o grčkoj civilizaciji, Rimskom carstvu, bizantijskom periodu i Otomanskoj imperiji.

U okviru tradicionalnog 32. Internacionalnog Festivala Izmir u Biblioteci Celsus nastupili  su Arkas trio koji se sastoji od Tuncay Yılmaz (violina), Gustav Rivinius (violončelo) i Emre Elivar (klavir) i Festivalski Orkestar Izmir uz dirigenta Rengim Gukmeni izvodeći Betovenov koncert za violinu, čelo i klavir.

Spahić je čestitao Filiz Sarper na uspješnoj misiji Fondacije koju vodi i uručio joj Monografiju "Sarajevske zime" te izdanja Međunarodnog centra za mir (IPC), uz poziv umjetnicima za učešće na "Sarajevskoj zimi" 2019, saopćeno je iz Međunarodni festivala "Sarajevska zima".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Otvorena izložba Sanite Lisice "Pustinja: Reciklaža svjetskog otpada".

Spahić: Karahasanova djela čuvat će se u sehari sa djelima Goethea i Hajjama

Spahić čestitao Svjetski dan mira

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!