Magazin     | 15.06.2018. 08:26 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 15. lipnja (FENA) -

- 1215. Engleski kralj Ivan 'Bez Zemlje' potpisao Magnu Cartu Libertatum (Veliku povelju slobode) - temelj engleskog državnog uređenja, simbol borbe protiv apsolutizma i jedan od najznačajnijih dokumenata britanske i europske ustavne povijesti.

- 1752. Američki političar, filozof i fizičar Benjamin Franklin izveo svoj čuveni pokus sa zmajem i munjom čime je postavio novu teoriju elektriciteta te izumio gromobran što ga je proslavilo i u neznastvenom svijetu.

- 1954. U švicarskom Baselu oformljena UEFA, najviše europsko nogometno tijelo koje predstavlja nacionalne nogometne saveze, organizira i provodi klupska i međunarodna kontinentalna natjecanja, te regulira njihove nagrade.

- 1996. Umrla Ella Fitzgerald, američka pjevačica jazz glazbe koja je svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa. Osvojila je 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina.

- 2000. U pokušaju atentata u Budvi lakše ranjen Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove, u to vrijeme jedne od najvećih oporbenih političkih stranaka u Srbiji.

- 2016. Umro Milorad Mandić Manda, srpski pozorišni, televizijski, filmski glumac i TV voditelj. Igrao je u brojnim filmovima, a najzapaženija mu je uloga u filmu 'Lepa sela lepo gore'. Preminuo je na sceni tijekom pretpremijere predstave 'Petar Pan' od posljedica srčanog udara.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom