Kultura     | 15.06.2018. 10:03 |

Udruga 'Stećak' organizira izložbu nematerijalne kulturne baštine

FENA Saopćenje

TOMISLAVGRAD, 15. lipnja (FENA) - Udruga za očuvanje i promicanje tradicijske kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" iz Tomislavgrada, pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta, organizira izložbu "Nematerijalna kulturna baština u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Izložba će biti otvorena 19. lipnja u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu, s početkom u 19 sati.

Na izložbi će, kroz tekst, fotografiju, video materijale i predmete, biti predstavljeno dvanaest kulturnih elemenata s preliminarne otvorene liste nematerijalnoga kulturnoga naslijeđa/baštine Federacije Bosne i Hercegovine, koju je izradilo Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Tu listu čine konjičko drvorezbarstvo, potkivanje jaja u Kreševu, umijeće izrade čipke – kera, hodočašće na Ajvatovicu – Prusac, hodočašće sv. Ivi – Podmilačje, izrada grnčarije u Liješevu, običaj košenja u Kupresu, ganga, polifoni oblik ruralne tradicije, umijeće izvođenja sevdalinke, muzičko-poetskog oblika gradske muzičke tradicije, umijeće gradnje i sviranja instrumenta karaduzen, polifoni oblik pjevanja "U tri" u Usori i skokovi sa Starog mosta u Mostaru.

Eksponati koji će biti izloženi su iz Etnografske zbirke Samostana-duhovnog centra "Karmel sv. Ilije" na Buškom jezeru pored Tomislavgrada.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Uspješno završena 3. međunarodna konferencija o očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine

Brendirati Proljetni uranak ili Zeničku čimburijadu i zaštititi kao nematerijalnu baštinu

Predstavljen kalendar nematerijalne kulturne baštine Hercegbosanske županije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo