Bosna i Hercegovina     | 15.06.2018. 11:18 |

Tadić na sastanku Asocijacije evropskih senata u Bukureštu

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 15. juna (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić učestvuje na 19. sastanku Asocijacije evropskih senata, koji je danas, u organizaciji Senata Rumunije, počeo u Bukureštu.

Obraćajući se predsjednicima 16 evropskih senata i svim drugim učesnicima dvodnevne konferencije predstavnika gornjih domova evropskih parlamenata, predsjedavajući Tadić istakao je bitnu ulogu Doma naroda PSBiH u ostvarivanju unutrašnje kohezije u složenim političkim uslovima u BiH.

Ocjenjujući da se BiH suočava sa brojnim izazovima i opasnostima, poput loših odnosa između Istoka i Zapada, koji kod nas izgledaju kao hladni rat; problema na evropskom putu koji nastaju kako zbog unutrašnjih odnosa tako i zbog teških i često kontradiktornih uslova Evropske unije; problema sa izbjeglicama i migrantskom krizom, kao i problema sa ekonomijom, nezaposlenošću i korupcijom, Tadić je naglasio da se dvodomi parlamentarni sistem lakše suočava sa svim ovim izazovima.

Prema Tadićevim riječima, u politici koja je sazdana od interesa i vrijednosti, zemlje koje imaju senat mogu da ga koriste kao dom u kome se brane vrijednosti, za razliku od predstavničkih domova u kojima preovladava odbrana interesa, često na beskrupulozan način. Ukazujući, s tim u vezi, na činjenicu da je Dom naroda jedan od dva potpuno ravnopravna doma u PSBiH, Tadić je rekao da u BiH postoje politički uslovi za uspostavljanje ravnoteže između interesa i vrijednosti, što je, kako je zaključio, jedan od osnovnih načina za uspostavljanje unutrašnje kohezije u svakoj zemlji.

Zahvaljujući se rumunskim domaćinima na odličnoj organizaciji sastanka najviših predstavnika evropskih senata, predsjedavajući Tadić preliminarno je predložio da 2020. godine, povodom 25. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Doma naroda PSBiH bude domaćin sastanka Asocijacije evropskih senata.

Dvodnevnu konferenciju u Bukureštu otvorio je predsjednik Senata Rumunije Calin Popescu – Tariceanu, koji je u svom obraćanju istakao da postojanje evropskih senata doprinosi aktuelnoj borbi za evropski identitet, solidarnost, koheziju i ispunjavanje evropskih standarda. Prema riječima predsjednika Senata Rumunije, suočavanje sa svim ovim izazovima, kao i borba protiv disfunkcionalnosti Evropske unije biće ključna tema rumunskog predsjedavanja Evropskom unijom u prvih šest mjeseci 2019. godine.

Tokom konferencije, o ulozi senata u suočavanju sa izazovima uspostavljanja ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije u Evropi govorili su svi prisutni predsjednici evropskih senata.

Predsjednici senata jednoglasno su odlučili da Senat Irske postane 16. član Asocijacije evropskih senata, saopćeno je iz PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'