Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 15.06.2018. 13:00 |

Susret Macrona i Contea nakon spora u vezi s migrantima

FENA Internet

PARIZ, 15. juna (FENA) - Predsjednik Francuske Emmanuel Macron susrest će se danas sa italijanskim premijerom Giuseppeom Conteom u Parizu, a glavna tema bi trebali biti migranti.

Radni ručak dvojice lidera dolazi nakon spora u vezi s izbjeglicama, kada je ove sedmice Italija odbila da primi humanitarni brod Aquarius sa više od 600 osoba, a Francuska uputila kritike zbog tog poteza.

Rim je žestoko odgovorio na saopćenje Macronovog ureda u kojem je navedeno da se Italija po tom pitanju ponaša cinično i neodgovorno.

Italijanska vlada je taj stav Francuske ocijenila neprihvatljivim i poručila da neće promijeniti svoje stajalište o brodovima u vlasništvu nevladinih organizacija.

- Izjave koje se tiču Aquariusa, a dolaze iz Francuske su iznenađujuće. Italija ne može prihvatiti licemjerne lekcije iz zemalja koja okreću glavu kada se radi o pitanju migracije - saopćila je italijanska vlada.

Nakon toga, Macron je istaknuo da nije imao uvredljive namjere prema Italiji i italijaskom narodu.

Čelnik Francuske je dodao da je pristalica većih europskih napora kako bi se podijelio teret s kojim se suočavaju Italija i ostale države, prenosi dpa.

S druge strane, dodao je, nada se da će Italija podržati njegove namjere za jačanje finansijskih i političkih institucija eurozone.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Pretresi na 16 lokacija zbog organiziranog krijumčarenja migranata

Britanski parlament odobrio kontraverzni zakon o deportaciji migranata u Ruandu

Kipar apeluje na odlučnu akciju EU u zaustavljanju dolaska sirijskih izbjeglica preko Libana

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta