Regija     | 15.06.2018. 14:21 |

Slovenska ministrica od Europske komisije očekuje pomoć oko migranata

FENA Cvita Kusić

LJUBLJANA, 15. lipnja (FENA) - Sve države zapadnog Balkana morat će se aktivnije uključiti u rješavanje migracijske situacije, a ne samo svoju suradnju svoditi na "prevoženje ljudi u Europsku uniju", navodi se u oštrom pismu koje je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar uputila visokoj povjerenici EU-a za vanjsku politiku Federici Mogherini te povjerenicima Dimitrisu Avramopoulosu, Johannesu Hahnu i Julianu Kingu.

 Kako su u petak prenijeli slovenski mediji, ona je spomenute članove Europske komisije obavijestila o aktivnostima Slovenije na suzbijanju ilegalnih migracija i o suradnji s drugim zemljama na potencijalnim migrantskim rutama, a o pismu je obavijestila i kolege iz Austrije i Hrvatske, Herberta Kickla i Davora Božinovića.

 "Na nama je da državama u regiji koliko je god to moguće pomognemo. Zato pozivam da Europska komisija i nadležne agencije EU-a brzim i izravnim aktivnostima doprinesu poboljšanju stanja u regiji", navela je u svom pismu slovenska ministrica unutarnjih poslova.

 Prema pisanju slovenskih medija, ona je osim toga austrijskog ministrra unutarnjih poslova obavijestila da se Slovenija protivi vježbi zaustavljanja izbjeglica koja će se održati 25. lipnja na granici u blizini graničnog prijelaza Spielfeld/Šentilj, s austrijske strane.

 U predviđenoj vježbi, kojoj se Slovenija protivi zbog njenog koncepta, ali i termina koji se poklapa s praznikom Dana samostalnosti, sudjelovalo bi nekoliko stotina pripadnika specijalne austrijske vojno-policijske postrojbe Puma, prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Španska obalna straža spasila 124 migranta kod Kanarskih otoka

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom