Regija     | 15.06.2018. 16:48 |

Plenković primio predsjednika HKD 'Napredak' Franju Topića

FENA Saopćenje

ZAGREB, 15. lipnja (FENA) - Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u petak u Zagrebu predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franju Topića.

Kako je priopćeno iz Napretka, na samom početku susreta Topić je zahvalio hrvatskom premijeru na prijemu i podršci koju Vlada RH pruža tom društvu te mu uručio neka od Napretkovih zadnjih izdanja, među kojima i monografiju Hrvatsko kulturno društvo Napredak 1990.-2015., izdanu u povodu 25 godine od obnove rada HKD Napredak.

Plenković se zanimao za Napretkove rezultate, konstatirajući da je zadivljujuća činjenica kako Napredak uspijeva organizirati toliko manifestacija, godišnje u prosjeku preko četiristo.

Topić je zamolio hrvatskog premijera za podršku u rješavanju nezavršenog povrata Napretkove imovine u Zagrebu i Osijeku te mu tom prigodom priložio i detaljnu promemoriju o ovom pitanju.

Hrvatski premijer pokazao je zanimanje i za situaciju u Napretkovoj Glavnoj podružnici u Zagrebu.

Topić je izjavio kako je to bilo i treba ostati unutarnje pitanje samoga Napretka i njegovih tijela. Ali kada su neki pojedinci iz Glavne podružnice počeli nanositi štetu Napretku unoseći podjele i razdor u Društvo, te iznoseći u javnost brojne klevete i neistine, tada je Središnja uprava HKD Napredak bila dužna reagirati. Prema Statutu raspušten je Upravni odbor HKD Napredak Glavna podružnica Zagreb i isključen je iz članstva tadašnji predsjednik.

Što se tiče imovine, ona je vraćena HKD Napredak sa sjedištem u Sarajevu, kojemu je i bila oduzeta za vrijeme komunističke vladavine 1949. godine.

Nažalost, i sada neki ustrajavaju u nanošenju štete 116 godina starog i zaslužnog društva, istaknuo je Topić.

- Premijer Plenković obećao je da će Vlada i on osobno još više podržavati HKD Napredak kroz proračun Republike Hrvatske i kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske – kazao je, uz ostalo, predsjednik HKD Napredak.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Krišto u susretu sa Roswall:Vijeće ministara nastavlja istim tempom, reforme trebaju svima u BiH

DP predao kaznenu prijavu DORH-u protiv hrvatskog premijera Plenkovića

Forto: Povezanost BiH sa regijom i Evropom mora biti prioritet

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo