Svijet     | 16.06.2018. 10:18 |

U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu otvorena glasačka mjesta

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 16. juna (FENA) - Prijevremeni predsjednički i parlamentarni izbori u Turskoj bit će održani 24. juna, a jutros su Ambasadi Republike Turske u Sarajevu otvorena glasačka mjesta.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovine Haldun Koc izjavio je novinarima da je registrovanih 2.500 turskih državljana u BiH, te da se očekuje dobra izlaznost birača.

- Očekujemo da bude velika izlaznost kao što je bila na prošlogodišnjem referendumu i iz ranijeg iskustva znamo da turski narod pokazuje spremnost kada je riječ o izborima, pogotovo u stranim predstavništvima – izjavio je ambasador Koc dodajući da je prošle godine na referendumu izlaznost bila više od 50 posto.

Turski ambasador je dodao da su preduzeli sve mjere kako bi se glasanje održalo u transparentnom i pravednom ambijentu, te izrazio zahvalnost svim institucijama u BiH koje su im pomogle u tome.

- Želimo da rezultati ovih izbora donesu prosperitet i još više ojačaju Republiku Tursku. Cilj je da nakon izbora dođe do dinamičnijeg, efikasnijeg i bržeg načina donošenja odluka i njihovog izvršavanja - naveo je ambasador Koc.

Podsjetio je da su građani Turske prošle godine izašli na referendum i glasali za ustavne promjene kojima ova zemlja prelazi na predsjednički sistem, te da 24. juna biraju predsjednika i zastupnike u turskom parlamentu.

Dodao je kako Turska više neće imati vladu i premijera u smislu u kojem ju je imala dosad, već će te premijerske ovlasti preći na predsjednika zemlje. Što se tiče zakonodavne sfere vlasti broj poslaničkih mjesta u turskom parlamentu bit će povećan na 600.

U Ambasadi Republike Turske u Sarajevu glasačka mjesta će biti otvorena 16. i 17. juna od 9 do 21 sat.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Bračne i rođačke veze hrvatskih političarki i političara

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Turska opozicija ima za cilj 'zadati udarac' Erdoganu na lokalnim izborima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom