Bosna i Hercegovina     | 16.06.2018. 13:26 |

Dan šehida obilježen u Potočarima i Bratuncu

FENA Kadira Šakić

SREBRENICA, 16. juna (FENA) - Obilaskom šehidskih mezarja u Potočarima i Bratuncu te učenjem tevhida za žrtve genocida, danas je na tom području obilježen Dan šehida.

Veliki broj građana danas je posjetio Memorijalni centar Potočari, a jedan od njih je i Srebreničanin Hajrulah Alić koji živi u Švedskoj, a došao je da obiđe mezar svojih sinova.

- Svake godine dolazim i posjećujem mezar svoje djece. Ovu bol ko nije doživo, ne može da razumije. Stariji sin je streljan i njegove kosti su nađene u grobnici u Zvorniku, a tijelo drugog sina je pronađeno u Kozluku – kazao je Alić.

Haša Tihić iz Skelana danas je posjetila mezar braće i oca u Memorijalnom centru Potočari.

- Svake godine posjećujem njihova mezarja, ovo je tuga, ali na neki način sam sretna što smo ih pronašli i ukopali, i imaju svoj mezar. Memorijalni centar u Potočarima teba da posjećuju i naša unučad, ovo je sveto mjesto i ne smije se nikad zaboraviti – rekla je Tihić.

Današnju posjetu Memorijalnom centru Potočari organizovala je Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica i Medžlis Islamske zajednica Srebrenica.

- Od 2003. godine na Dan šehida organizujemo posjetu Memorijalnom centru Potočari. Zahvalna sam porodicama koje dolaze da posjete ovaj centar - kazala je predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica Kadefa Muhić.

Nakon obavljanja vjerskog programa i klanjanja podne-namaza, porodice su posjetile mjesne šehitluke u Kazanima, Gornjim Potočarima, Starom gradu, Bojni i šehidskom mezarju na Kragljivodi gdje je proučen jasin.

Tradicionalnim programom danas je obilježen Dan šehida i na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu.

- Sjećamo se naših šehida i upućujemo dove za njih. Naši šehidi su se borili za nas, a mi ne smijemo zaboraviti njihovu borbu. Inače, svakog 12 u mjesecu učimo tevhid i jasin za naše šehide – rekao je glavni imam Medžliša Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić.

Hava Ćamdžić iz Kračića danas je posjetila mezar svog sina Zuhrije.

- Moj sin je ubijen 1992. godine u Skelanima, njegovi posmrtni ostaci pronađeni u Suhoj kod Bratunca, a ukopan je 2010. godine. Drugog sina i supruga sam ukopala u Memorijalnom centru Potočari. Uvijek dolazim na njihova mezarja, teško je i preteško kad im mezarje posjetim – kazala je Ćamdžić.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice od 23. januara 1995. godine, u BiH je drugi dan Ramazanskog bajrama proglašen Danom šehida, kao dan sjećanja na sve one koji su dali svoje živote braneći porodicu, čast, domovinu i vjeru.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Bećirović: 9. januar nije datum za slavljenje, očekujem poduzimanje mjera od OHR-a

Premijer Nikšić s delegacijom Vlade Federacije BiH u Potočarima: Da se nikad više i nikome ne ponovi

Eichhorst u Potočarima: Ono što se desilo ovdje prije 28 godina ne smije biti zaboravljeno

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo