Svijet     | 17.06.2018. 12:35 |

Grčka i Makedonija potpisale istorijski sporazum o preimenovanju

FENA Internet

PSARADES, 17. juna (FENA) - Grčka i Makedonija u nedjelju su potpisale istorijski sporazum o okončanju njihovog skoro trodecenijskog spora oko imena Makedonije, otvarajući put za bivšu jugoslovensku republiku da se pridruži NATO-u i zapoočne s potezima ka članstvu u EU.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kotzias i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov potpisali su dokument u Psaradesu, na obali Prespanskog jezera, koje je podijeljeno između dvije zemlje i Albanije.

- Ovo je istorijski korak. Naše zemlje ostavljaju prošlost za sobom i okreću se budućnosti - izjavio je grčki premijer Alexis Tsipras u govoru tokom ceremonije potpisivanja, koju su uživo prenosile lokalne radio i TV stanice. 

- Kakav divan, veličanstven i istorijski dan - izjavio je njegov makedionski kolega Zoran Zaev prije potpisivanja dokumenta.

Grčka i Makedonija u sporu su oko imena potonje nakon što je ime Makedonija korišteno u njenom zvaničnom nazivu od raspada Jugoslavije u 1991. Pregovori su se odvijali pod okriljem UN-a od 1995. 

Grčka insistira da ime Makedonija pripada njenoj sjevernoj pokrajini i optužuje Skopje za uzupiranje njene helenske istorije, pa čak i za teritorijalne pretenzije. Atina je dopustila da se ta zemlja pridruži UN-u samo pod provizornim nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Na osnovu novog sporazuma, koji su u utorak objavili Tsipras i Zaev, Grčka će dopustiti svom susjedu da zadrži samo ključne komponente svog zvaničnog imena, ali sa greografskom odrednicom. Nakon složene procedure, koja bi mogla potrajati mjesecima, balkanska zemlja će se zvati Republika Sjeverna Makedonija.

Grčka će također odmah ukinuti svoj veto na pozivnicu Makedoniji da se pridruži NATO-u i omogućit će EU da pokrene pregovore o članstvu sa Skopjem.

Posrednik UN-a, koji je posredovao u pregovorima 23 godine, Matthew Nimetz, pridružio se šefici evropske diplomatije Federici Mogherini i evropskom komesaru za proširenje Johannesu Hahnu na ceremoniji potpisivanja. 

Hahn je objavio u tweetu da će sporazum "doprinijeti miru i stabilnosti, i nadajmo se, opipljivom napretku u evropskoj perspektivi Makedonije".

Makedonija sada treba ratificirati sporazum u parlamentu i potvrditi ga na referendumu, vjerovatno u septembru, i uvest će promjenu imena u ustav zemlje. Tek nakon toga, Grčka će ratificirati sporazum i pristat će na članstvo Makedonije u NATO-u.  

Sporazum je razbjesnio nacionaliste u obje zemlje, koji smatraju da je njihova strana dala previše ustupaka. Konzervativni makedonski predsjednik Đorđe Ivanov obećao je staviti veto na sporazum, čak i ako ga parlament ratificira, prenosi dpa.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stav je Grčke da Evropska unija treba odlučiti o otvaranju pristupnih pregovora s BiH

Rama: Provedba sporazuma između Kosova i Srbije važna je za sigurnost na zapadnom Balkanu

Vlada Brčkog i PZU 'Spitex' potpisali sporazum za usluge palijativne njege i hospisa

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom